Sałatka Cezar
Sałatka cezar to jedna z najlepszych sałatek. W moim top jest na jednym z pierwszych miejsc. Całą robotę wykonuje tu sos z dodatkiem tartego parmezanu, ale ja czasami dodaję Grana Padano i nie widzę różnicy w smaku. Chrupiąca sałata skąpana w sosie, chrupiące czosnkowe grzanki i soczysty grillowany kurczak. Całość posypana dodatkową porcją parmezanu.
Składniki dla 3-4 osób:
1 główka sałaty lodowej lub 2 główki rzymskiej
2 pojedyncze piersi kurczaka
sólo i pieprz cytrynowy
olej, do posmarowania
2 łyżki startego parmezanu lub Grana Padano
natka pietruszki
Grzanki:
3-4 kromki chleba lub 1 bagietka
4 łyżki oleju Kujawski 3 ziarna
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki płatków chilli
sól i pieprz
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Sos:
3 łyżki majonezu
1,5 łyżki kwaśnej gęstej śmietany lub jogurtu
1 ząbek czosnku
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka musztardy
1 łyżka sosu Worcestershire lub octu winnego
sól i pieprz
2 łyżki tartego parmezanu lub Grana Padano
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 230*C góra- dół. Chleb pokroić w grubszą kostkę i przełożyć na miskę. W rondelku podgrzać olej z pokrojonym w plasterki czosnkiem. Jak czosnek zacznie zmieniać kolor zdjąć z ognia i wyjąć czosnek.
Olejem zalać pokrojony chleb, dodać płatki chilli, sól, pieprz i natkę pietruszki. Całość wymieszać. Piec w nagrzanym piekarniku ok 8-10 min.
Do miseczki włożyć: majonez, śmietanę, starty parmezan, musztardę, sos Worcestershire, sok cytryny i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać sól i pieprz i całość wymieszać.
Filet z kurczaka pokroić na 4 kawałki, doprawić z obu stron solą, pieprzem cytrynowym i posmarować olejem. Rozgrzać grilla elektrycznego lub patelnię grillową i zgrillować ok 4-5 min z każdej strony. Odłożyć na deskę a następnie pokroić w grubsze paski.
Sałatę porwać rękami i przełożyć do miski. Dodać 2-3 łyżki sosu i wymieszać. Ułożyć grzanki i pokrojonego w paski kurczaka.
Całość polać resztą sosu, posypać startym parmezanem i natką.
2 komentarze
Martyna
Sałatka jest prosta i skrada serca gości ❤️
Andrzej
Dzięki za przepis na sos, na pewno skorzystam 🙂