Słodkie rogaliki maślane

Ekstremalnie puszyste w środku rogaliki. Na śniadanie idealne, bo tak lubię. Wystarczy mi konfitura lub po prostu masło. 
Składniki na 12 szt: 

500 g mąki pszennej typ 550

20 g drożdży świeżych lub 7 g drożdży suchych 

260 ml mleka

70 g cukru

70 g masła

1 jajko

1 szczypta soli

Dodatkowo:

1 żółtko+ 1 łyżka mleka, do posmarowania

cukier perlisty, do posypania

Przygotowanie:

Mąkę odmierzyć i przesiać. Mleko podgrzać, dodać pokruszone drożdże i cukier, dokładnie wymieszać z 3 łyżeczkami mąki. Odstawić na 10 minut. 

Do misy miksera wlać rozczyn, dodać pozostałą mąkę, jajko, miękkie masło, sól i wyrobić za pomocą haka do wyrabiania na gładkie ciasto. Ciasto jest trochę klejące ale po wyrośnięciu zmieni konsystencję.
Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 1-1,5 godziny.

Piekarnik nagrzać do 180*C (góra-dół)

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypany mąką blat i podzielić na dwie równe części. Każdą część rozwałkować 1-2 cm i pociąć na 6 części jak kroi się pizzę. Z każdego trójkąta zwinąć rogalika zaczynając od szerszej części zawijając ku dołowi.
Gotowe rogaliki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić na 10 minut do wyrośnięcia.
Posmarować rozmieszanym żółtkiem z mlekiem i posypać cukrem perlistym.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 180*C.

 

 

 

 

Smacznego!!!

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

4 komentarze