Słodkie rogaliki maślane
Ekstremalnie puszyste w środku rogaliki. Na śniadanie idealne, bo tak lubię. Wystarczy mi konfitura lub po prostu masło.
Składniki na 12 szt:
500 g mąki pszennej typ 550
20 g drożdży świeżych lub 7 g drożdży suchych
260 ml mleka
70 g cukru
70 g masła
1 jajko
1 szczypta soli
Dodatkowo:
1 żółtko+ 1 łyżka mleka, do posmarowania
cukier perlisty, do posypania
Przygotowanie:
Mąkę odmierzyć i przesiać. Mleko podgrzać, dodać pokruszone drożdże i cukier, dokładnie wymieszać z 3 łyżeczkami mąki. Odstawić na 10 minut.
Do misy miksera wlać rozczyn, dodać pozostałą mąkę, jajko, miękkie masło, sól i wyrobić za pomocą haka do wyrabiania na gładkie ciasto. Ciasto jest trochę klejące ale po wyrośnięciu zmieni konsystencję.
Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 1-1,5 godziny.
Piekarnik nagrzać do 180*C (góra-dół)
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypany mąką blat i podzielić na dwie równe części. Każdą część rozwałkować 1-2 cm i pociąć na 6 części jak kroi się pizzę. Z każdego trójkąta zwinąć rogalika zaczynając od szerszej części zawijając ku dołowi.
Gotowe rogaliki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić na 10 minut do wyrośnięcia.
Posmarować rozmieszanym żółtkiem z mlekiem i posypać cukrem perlistym.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 180*C.
4 komentarze
Unknown
Da radę wyrobić recznie?
Unknown
Przepyszne,mocno maslane,mięciutkie…..????
Lena
wyglądają pysznie:)
Anonimowy
Wyglądają jak z najlepszej piekarni ❤️❤️❤️❤️mam pytanie czy można upiec dzień wczesnej?? Czy lepiej zrobić na świeżo?? Albo czy można zrobić wieczorem a rano je piec?? Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam Kasia