Bułki supełki z sezamem
Bułki supełki z sezamem to zawijane bułeczki o aromacie masła. Dzięki dodatkowi masła i specjalnemu formowaniu bułki po rozerwaniu mają piękne listkujące warstwy.
Składniki na 9 szt
110 ml mleka
120 ml wody
25 g świeżych drożdży lub 7 g suchych drożdży
1/2 łyżeczki cukru
1 białko (żółtko pozostawić do posmarowania bułek)
100 ml oleju rzepakowego
375 g mąki pszennej
3/4 łyżeczki soli
Dodatkowo:
5 łyżeczek miękkiego masła
1 żółtko+ 2 łyżki mleka
sezam
Przygotowanie:
Mleko podgrzać i przelać do miski, dodać wodę, drożdże oraz cukier. Całość wymieszać. Dodać mąkę, białko, sól oraz olej. Wyrażać ciasto ok 10 min robotem lub rękami. Misę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić na 1 godz do wyrośnięcia, powinno podwoić objętość.
Wyrośnięte ciasto wyjąć na blat i podzielić na 9 równych części. uformować kulki. N każdą kulkę wyłożyć 1/2 łyżeczki miękkiego masła. Za pomocą dłoni uciskać kulkę formując cienki placek o grubości 0,5 cm, jednocześnie rozsmarowując masło po całej powierzchni. Można również najpierw rozwałkować kulkę na placek a następnie posmarować masłem. Placek złożyć na pół a następnie zawinąć w rulon zaczynając od węższej strony. Tak zawinięte rulony odłożyć na chwilę na bok.
Każdy rulon rozciągnąć na długość ok 15 cm i skręcić wg własnej osi kilka razy a następnie zapleść supełek.
Tak przygotowane bułki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić do wyrośnięcia na ok 30 min. Piekarnik nagrzać do 200*C góra- dół.
Wyrośnięte bułki posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem i posypać sezamem. Piec w nagrzanym piekarniku przez 15- 18 min aż będą złote.
Zapraszam na mojego INSTAGRAMA