Bułki supełki z sezamem

Bułki supełki z sezamem to zawijane bułeczki o aromacie masła. Dzięki dodatkowi masła i specjalnemu formowaniu bułki po rozerwaniu mają piękne listkujące warstwy.

 Składniki na 9 szt

110 ml mleka

120 ml wody

25 g świeżych drożdży lub 7 g suchych drożdży

1/2 łyżeczki cukru

1 białko (żółtko pozostawić do posmarowania bułek)

100 ml oleju rzepakowego

375 g mąki pszennej

3/4 łyżeczki soli

Dodatkowo:

5 łyżeczek miękkiego masła

1 żółtko+ 2 łyżki mleka

sezam

Przygotowanie:

Mleko podgrzać i przelać do miski, dodać wodę, drożdże oraz cukier. Całość wymieszać. Dodać mąkę, białko, sól oraz olej. Wyrażać ciasto ok 10 min robotem lub rękami. Misę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić na 1 godz do wyrośnięcia, powinno podwoić objętość.

Wyrośnięte ciasto wyjąć na blat i podzielić na 9 równych części. uformować kulki. N każdą kulkę wyłożyć 1/2 łyżeczki miękkiego masła. Za pomocą dłoni uciskać kulkę formując cienki placek o grubości 0,5 cm, jednocześnie rozsmarowując masło po całej powierzchni. Można również najpierw rozwałkować kulkę na placek a następnie posmarować masłem. Placek złożyć na pół a następnie zawinąć w rulon zaczynając od węższej strony. Tak zawinięte rulony odłożyć na chwilę na bok. 

Każdy rulon rozciągnąć na długość ok 15 cm i skręcić wg własnej osi kilka razy a następnie zapleść supełek. 

Tak przygotowane bułki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić do wyrośnięcia na ok 30 min. Piekarnik nagrzać do 200*C góra- dół.

Wyrośnięte bułki posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem i posypać sezamem. Piec w nagrzanym piekarniku przez 15- 18  min aż będą złote. 

 

 

 

 

 

 

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA

 

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Polub mnie na FB!