Number cake

Number cake to bardzo efektowny i pyszny rodzaj tortu. Cienkie blaty upieczone z ciasta kruchego z dodatkiem migdałów, krem śmietanowy oraz świeże owoce. Number cake najlepiej smakuje po kilku godzinach w lodówce kiedy blaty już zmiękną.

Tort ten upiekłam z okazji 100 tys obserwatorów na moim profilu na Instagramie oraz tam można obejrzeć jak przygotować taki tort krok po kroku.

Składniki na ciasto:

350 g mąki pszennej

100g zmielonych migdałów

200 g miękkiego masła

130 g cukru pudru

1 jajko

Krem śmietankowy:

600 ml śmietany kremówki 30% lub 36%

500 g mascarpone

4 łyżki cukru pudru

Dodatkowo

świeże owoce: jeżyny, borówki, czerwone porzeczki, maliny

mini ciasteczka Oreo

Przygotowanie:

Na komputerze wydrukować potrzebną literkę w odpowiednim rozmiarze i odrysować ją na sztywnej tekturze a następnie wyciąć. U mnie był to format A4 i miała wysokość ok 23 cm.

Za pomocą miksera miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem przez kilka minut a następnie dodać jajko. Całość wymieszać tylko do połączenia składników. Dodać mąkę pszenną i mielone migdały, zagnieść aż powstanie gładkie ciasto, które nie będzie kleiło się do rąk.

Ciasto podzielić na pół i włożyć między 2 arkusze papieru do pieczenia i rozwałkować na grubość 0,5 cm. Ciasto razem z papierem schłodzić przez 30 minut w lodówce.

Piekarnik nagrzać do 170*C góra-dół

Wyjąć ciasto z lodówki i odkleić górną warstwę papieru. Na ciasto nałożyć szablon cyfry i ostrym małym nożem wykrawać cyfry. Usunąć z papieru pozostałe skrawki ciasta i przełożyć arkusz z cyframi na blaszkę do pieczenia.

Cyfry piec w nagrzanym piekarniku przez 13-15 min aż brzegi zaczną się rumienić. Ciasteczkowe spody zdjąć z papieru dopiero po wystudzeniu. Z resztą ciasta postępować tak samo. Tort najlepiej prezentuje się z 3 warstwami ciasta (na zdjęciu są tylko dwie).

Uwaga: z przepisu pozostanie trochę kruchego ciasta, można je wykorzystać do upieczenia kruchych ciasteczek lub np. dodatkowego blatu ciasta. Można też owinąć folią spożywczą i zamrozić.

Spody przełożyć na kratkę do studzenia do całkowitego wystudzenia.

Schłodzoną śmietanę i mascarpone razem z cukrem pudrem ubić na sztywny krem. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką o szerokości 1,5 cm i wyciskać krem na kruche ciasto jeden kleks obok drugiego, przykrywać kolejnym kruchym blatem i znów wyciskać krem itd. Na samym wierzchu ułożyć owoce i ciastka.

Number cake przechowywać w lodówce. Idealnie się kroi po 3-4 godzinach, kiedy ciasto zmięknie od kremu, natomiast nie należy przekładać dzień wcześniej ponieważ ciasto kruche zbyt mocno zmięknie od kremu.

 

 

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA 
Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Polub mnie na FB!