Chlebek bananowy

Chlebek bananowy to słodkie pieczywo mimo, że zawiera minimalną ilość cukru. Słodyczy nadają bardzo dojrzałe banany. Można jesć go jak babkę lub posmarować konfiturą lub twarożkiem.
Składniki na formę: 21×11 cm:

3 bardzo dojrzałe banany

2 łyżki masła orzechowego

2 jajka

3 łyżki oleju rzepakowego

2 łyżeczki proszku do pieczenia

300 g mąki pszennej typ 450

1 łyżka cukru wanilinowego

szczypta soli

Dodatkowo:

2 łyżki kropelek czekoladowych

Przygotowanie:

Formę o wym. 21x 11 cm wysmarować masłem i obsypać mąką. Nadmiar strzepnąć.

Piekarnik nagrzać do 180*C góra- dół. Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.  Banany obrać ze skórki, rozgnieść widelcem na papkę. Do bananów dodać masło orzechowe, wymieszać za pomocą rózgi kuchennej a następnie dodawać kolejno jajka. Do masy dodać sól, cukier wanilinowy, olej i wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość wymieszać rózgą bądź szkatułą. Do masy dodać 1 łyżkę kropelek czekoladowych, wymieszać tylko do połączenia.

Ciasto przełożyć do formy a wierzch posypać resztą kropelek czekoladowych.

Piec w nagrzanym do 180*C góra- dół piekarniku przez ok. 45 min (do suchego patyczka). Formę z chlebkiem bananowym wyjąć z piekarnika i pozostawić ok 10 min do wystudzenia a następnie wyjąć chlebek.

 

 

 

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA
Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

8 komentarzy