Chlebek bananowy
Chlebek bananowy to słodkie pieczywo mimo, że zawiera minimalną ilość cukru. Słodyczy nadają bardzo dojrzałe banany. Można jesć go jak babkę lub posmarować konfiturą lub twarożkiem.
Składniki na formę: 21×11 cm:
3 bardzo dojrzałe banany
2 łyżki masła orzechowego
2 jajka
3 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
300 g mąki pszennej typ 450
1 łyżka cukru wanilinowego
szczypta soli
Dodatkowo:
2 łyżki kropelek czekoladowych
Przygotowanie:
Formę o wym. 21x 11 cm wysmarować masłem i obsypać mąką. Nadmiar strzepnąć.
Piekarnik nagrzać do 180*C góra- dół. Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej. Banany obrać ze skórki, rozgnieść widelcem na papkę. Do bananów dodać masło orzechowe, wymieszać za pomocą rózgi kuchennej a następnie dodawać kolejno jajka. Do masy dodać sól, cukier wanilinowy, olej i wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość wymieszać rózgą bądź szkatułą. Do masy dodać 1 łyżkę kropelek czekoladowych, wymieszać tylko do połączenia.
Ciasto przełożyć do formy a wierzch posypać resztą kropelek czekoladowych.
Piec w nagrzanym do 180*C góra- dół piekarniku przez ok. 45 min (do suchego patyczka). Formę z chlebkiem bananowym wyjąć z piekarnika i pozostawić ok 10 min do wystudzenia a następnie wyjąć chlebek.
8 komentarzy
Ola
Czy myśli Pani, że ciasto ma szansę udać się na mące orkiszowej, czy jest ona zbyt ciężka?
Monika Molecka
Jeśli jest to orkiszowa jasna, powinno się udać
Kaczorek
Polecam przepis. Chlebek wyszedł mi pierwszy raz bez zakalca. ❤️
Monika
Pyszny chlebek i do zjedzenia na wiele sposobów. 🙂
Monika Molecka
Bardzo się cieszę, że smakuje 🙂
Kasia
Co mogłam zrobić źle jeśli wyszedł mi trochę zakalcowaty? 🙂
Daria
Niestety wyszedł zakalec mino trzymania się przepisu
Monika Molecka
Przykro mi. Niestety czasami zdarza się tak że składniki nie są w temp pokojowej lub mieszane za długo.