Tort bezowy Dacquoise

Ten tort jest w pierwszej trójce moich ulubionych wypieków i nigdy mi się nie znudzi.
Zresztą każdy kto spróbował stwierdził że to jedna z najlepszych bez.
 Składniki:
na 2 blaty o śr.21 cm

6 białek (z dużych jajek)
300 g drobnego cukru
szczypta soli
1 łyżeczka octu lub soku z cytryny

Krem:
250g serka mascarpone
150g masy kajmakowej naturalnej najlepiej Gostyń
300 ml śmietany 30% lub 36%
100 g orzechów włoskich
10 szt daktyli świeżych

Dodatkowo:
naturalne kakao do posypania
Przygotowanie:

Na dwóch blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia odrysować kręgi o średnicy 21 cm i odwrócić papier aby ślad ołówka nie odbił się na bezie.
Piekarnik nagrzać do 150 stopni z termoobiegiem.

Białka ze szczyptą soli (w temperaturze pokojowej) ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, powoli, łyżka po łyżce. Cały czas miksując. Na końcu piana powinna być błyszcząca i sztywna. Dodać 1 łyżeczkę octu lub soku z cytryny i całość jeszcze chwilę miksować.

Tak ubitą pianę rozłożyć po równo na dwie blaszki i wyrównać nie wychodząc poza okrąg. Blaszki wstawić do nagrzanego piekarnika. Jedną blaszkę na poziom 1 drugą blaszkę na ostatni poziom.

Piec przez 5 min w 150 stopniach, następnie obniżyć temperaturę do 110 stopni i piec przez kolejne 2 godz. Wyłączyć piekarnik i pozostawić w zamkniętym piekarniku bezę przez kolejne kilka godzin lub najlepiej całą noc (Ja robię zawsze w ten sposób zawsze).

Tak upieczone blaty delikatnie zdejmujemy z blaszki. Blaty nie są śnieżnobiałe lecz lekko beżowe i chrupiące z wierzchu z pianką w środku.

Daktyle pokroić na drobne kawałki, orzechy posiekać. Dodać do kremu i wymieszać.

Schłodzony mascarpone wymieszać z masą kajmakową. Posiekane daktyle i orzechy dodać i wymieszać. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno i dodać do masy kajmakowej z mascarpone. Całość dokładnie i delikatnie połączyć.

Na paterze ułożyć jeden z blatów bezowych. Przełożyć przygotowanym kremem i przykryć drugim blatem bezowym. Górę toru oprószyć naturalnym kakao i posypać kawałkami orzechów.

 

 

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA
Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

7 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Polub mnie na FB!