Tort bezowy Dacquoise
Ten tort jest w pierwszej trójce moich ulubionych wypieków i nigdy mi się nie znudzi.
Zresztą każdy kto spróbował stwierdził że to jedna z najlepszych bez.
Składniki:
6 białek (z dużych jajek)
300 g drobnego cukru
szczypta soli
1 łyżeczka octu lub soku z cytryny
Krem:
250g serka mascarpone
150g masy kajmakowej naturalnej najlepiej Gostyń
300 ml śmietany 30% lub 36%
100 g orzechów włoskich
10 szt daktyli świeżych
naturalne kakao do posypania
Przygotowanie:
Na dwóch blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia odrysować kręgi o średnicy 21 cm i odwrócić papier aby ślad ołówka nie odbił się na bezie.
Piekarnik nagrzać do 150 stopni z termoobiegiem.
Białka ze szczyptą soli (w temperaturze pokojowej) ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, powoli, łyżka po łyżce. Cały czas miksując. Na końcu piana powinna być błyszcząca i sztywna. Dodać 1 łyżeczkę octu lub soku z cytryny i całość jeszcze chwilę miksować.
Tak ubitą pianę rozłożyć po równo na dwie blaszki i wyrównać nie wychodząc poza okrąg. Blaszki wstawić do nagrzanego piekarnika. Jedną blaszkę na poziom 1 drugą blaszkę na ostatni poziom.
Piec przez 5 min w 150 stopniach, następnie obniżyć temperaturę do 110 stopni i piec przez kolejne 2 godz. Wyłączyć piekarnik i pozostawić w zamkniętym piekarniku bezę przez kolejne kilka godzin lub najlepiej całą noc (Ja robię zawsze w ten sposób zawsze).
Tak upieczone blaty delikatnie zdejmujemy z blaszki. Blaty nie są śnieżnobiałe lecz lekko beżowe i chrupiące z wierzchu z pianką w środku.
Daktyle pokroić na drobne kawałki, orzechy posiekać. Dodać do kremu i wymieszać.
Schłodzony mascarpone wymieszać z masą kajmakową. Posiekane daktyle i orzechy dodać i wymieszać. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno i dodać do masy kajmakowej z mascarpone. Całość dokładnie i delikatnie połączyć.
Na paterze ułożyć jeden z blatów bezowych. Przełożyć przygotowanym kremem i przykryć drugim blatem bezowym. Górę toru oprószyć naturalnym kakao i posypać kawałkami orzechów.
9 komentarzy
Kinga
Witam. Czy świeże daktyle można zastąpić suszonymi?
Magda
Krem z podanych proporcji wyszedł lejący, nie miał sztywnej konsystencji.
Monika Molecka
Krem wychodzi sztywny jeśli trzyma się przepisu. Wystarczy, że ktoś doda więcej masy kajmakowej i krem robi się jak woda. Proszę zrobić sobie rachunek i przypomnieć czy aby na pewno zrobiła Pani wszystko zgodnie z przepisem.
Kasia
Dwa razy robiłam tort, za pierwszym krem wyszedł lejący (ilość składników zgodnie z przepisem) ale śmietana mi się zważyła. Za drugim razem dodałam mascarpone do śmietany i po ubiciu dopiero kajmak i orzechy i wyszło idealnie ❤️ Wszyscy tortem zachwyceni ?❤️ Dziękuje za przepis!!
Patrycja
Zawsze robię z takich proporcji i nigdy nie wyszedł mi lejący. Jest idealny na słodkość.
Aneta
Moniko mam pytanie. Jak najlepiej przechowywać ten tort żeby beza nie zrobiła się 'gumowa? Czy w lodówce czy nie? Czy pod przykryciem czy Bez?
Monika Molecka
Tak tort musi być w lodówce, nie musi być przykryty chyba że jest obawa że przejdzie zapachami
Iga
Czy bezy można zrobić dwa dni wcześniej? A obłożyć kremem dzień wcześniej i włożyć do lodówki ma całą noc ?
Monika Molecka
Można jednak jeśli nie będą dobrze upieczone/wysuszone krem je rozmoczy