Zupa krem z pieczarek z grzankami z masłem pietruszkowym i mozzarellą

Zupa krem z pieczarek bardzo aromatyczna i kremowa z chrupiącą grzanką z masłem pietruszkowym i mozzarellą. Ten obiad smakował moim domownikom bardzo. 

 

Składniki:

350g świeżych pieczarek
1 mała cebulka
2 małe ziemniaki
1/2 marchewki
mały kawałek selera
 1 łyżka masła
50 ml śmietany kremówki 30%
600 ml wywaru warzywnego lub miesnego
50g sera pleśniowego brie
natka pietruszki
Grzanki:
1 bagietka
1 łyżka masła
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 kulka mozzarelli

Przygotowanie:

Cebulę pokroić w drobną kostkę. Marchewkę, seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. W sera pleśniowego zdjąć pierwszą warstwę z pleśnią i pokroić w mniejsze kawałki.
W garnku roztopić masło i dodać posiekaną cebulę. Smażyć aż się zeszkli, następnie dodać starte na tarce warzywa i pieczarki. Podsmażyć 2-3 minuty. Wlać wywar i dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Na średnim ogniu gotować około 15-20 min aż ziemniaki będą miękkie.
Zupę zdjąć z ognia, dodać ser pleśniowy, sól, pieprz i zmiksować blenderem na gładki krem.
Dodać śmietankę i ewentualnie doprawić do smaku. Zupę podawać posypaną natką pietruszki.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Baietkę pokroić skośnie w cienkie kromki. Miękkie masło wymieszać z posiekaną natką pietruszki. Posmarować każdą grzankę a na wierzchu ułożyć kawałki mozzarelli.
Zapiekać przez 6-8 min w 200 stopniach.

 

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Polub mnie na FB!