Bułki z kebabem

Bułki z kebabem to chyba najlepszy, jak do tej pory, domowy fast food który zrobiłam. Dobrze doprawione mięso z kurczaka w bułce posypanej sezamem. Polecam choć raz je upiec a już nigdy nie zjecie kebaba na mieście.

Składniki na ciasto:

500 g mąki pszennej, typ 550
25 g drożdży świeżych lub 7 g suszonych
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
2 łyżki oliwy
290 ml wody

Nadzienie:

450 g mięsa z udek kurczaka lub fileta z kurczaka
10 g przyprawy Gyros – Kebab
20 ml oleju

Dodatkowo:

200 g serka śmietankowego typu almette lub Łaciaty
sól
pieprz
1 cebula czerwona
Jajko+1 łyżka mleka do posmarowania

Przygotowanie:

Mięso pokroić na mniejszą kostkę, posypać przyprawą Gyros-Kebab, dodać olej i wymieszać. Mięso odstawić do lodówki na 30 minut.
Mąkę przesiać do miski, dodać sól i oliwę. W letniej wodzie rozpuścić cukier i drożdże (w przypadku suchych drożdży nie robić zaczynu tylko od razu dodać do mąki). Tak rozpuszczone drożdże wlać do mąki i wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto.
Ciasto włożyć do naoliwionej miski, przykryć bawełnianym ręcznikiem i odstawić do wyrośnięcia na ok 1 godz.
Mięso przełożyć na patelnię i smażyć do miękkości około 10 minut. Przełożyć na talerz i wystudzić
Cebulę pokroić. Serek wymieszać z solą i pieprzem.

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat i podzielić na 8 równych części (u mnie każda miała ok 100 g).

Każdą część palcami rozciągnąć, na środku rozsmarować łyżeczkę serka, położyć cebulę i po 2 łyżki (lub więcej) mięsa.
Skleić boki bardzo dokładnie i uformować podłużną bułkę.
Piekarnik nagrzać do 220*C góra- dół.
Bułki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na 20 minut.
Jajko wymieszać z mlekiem i posmarować wyrośnięte bułki, posypać sezamem.
Bułki z kebabem piec ok 20-25 minut.

 

 

 

 

Polecam również bułki.

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Polub mnie na FB!