Chilli con carne

Chilli con carne to danie z kuchni meksykańskiej składające się z mielonej wołowiny, kukurydzy i czerwonej fasoli. Świetnie smakuje z dodatkiem kwaśnej śmietany i nachosami. Moja wersja jest łagodna ale dla lubiących wersję pikantną polecam dodać ostrą papryczkę. 
Składniki dla 4 osób:

2 łyżki oleju

50 g boczku wędzonego surowego

1 cebula

2 ząbki czosnku

350 g mielonej wołowiny lub mięsa mieszanego wieprzowo- wołowego

1/2 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki mielonej papryki słodkiej lub ostrej 

1/2 łyżeczki kminu rzymskiego

1/2 łyżeczka suszonego oregano

1/2 łyżeczki cukru

świeżo mielony pieprz

125g kukurydzy z puszki

125g czerwonej fasoli z puszki

1/2 czerwonej papryki

400 g pomidorów z puszki krojonych

1 łyżeczka koncentratu pomidorowego

Dodatkowo:

ryż, do podanie

kwaśna śmietana lub gęsty jogurt

nachosy

Przygotowanie:

Paprykę i cebulę pokroić w grubszą kostkę. Fasolę i kukurydzę odsączyć z zalewy. 

Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojony w kostkę wędzony boczek i podsmażyć na złoty kolor. Na patelnię dodać cebulę i podsmażyć. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i krótko podsmażyć. Na patelnię dodać mięso mielone i smażyć aż zacznie się rumienić. Dodać pomidory z puszki krojone, koncentrat pomidorowy, wodę oraz przyprawy. Całość wymieszać. 

Następnie dodać odsączoną z zalewy fasolę czerwoną, kukurydzę oraz pokrojoną paprykę. Całość dusić pod przykryciem około 15 min. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.

Chilli con carne podawać z ryżem, nachosami i kwaśną śmietaną. 

 

 

 

 

 

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA

 

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Polub mnie na FB!