Naleśniki z farszem warzywnym

Naleśniki z farszem warzywnym to rodzaj wegetariańskiego dania, ale niezwykle sycącego i pysznego 🙂 Naleśniki są zapiekane w cienkiej warstwie beszamel i posypane mozzarellą.
Składniki na 10 szt:

Naleśniki:

200 g mąki pszennej

2 jajka

250 ml mleka

250 ml wody

szczypta soli

Farsz:

3 średnie ziemniaki

1 duża marchewka

250 g pieczarek

1 cebula

2 łyżki oleju rzepakowego

1 łyżeczka słodkiej papryki

1/2 łyżeczki soli

pieprz

natka pietruszki

Sos beszamelowy:

2 łyżki masła

30 g mąki pszennej

500 ml mleka

szczypta gałki muszkatołowej

1/3 łyżeczki soli

odrobina pieprzu

Dodatkowo:

50 g startej mozzarelli

Przygotowanie:

Mąkę wsypać do miski, dodać jajka, mleko, wodę i sól. Zmiksować na gładkie ciasto. Tylko do połączenia składników.

Naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej i delikatnie natłuszczonej patelni. Przewrócić na drugą stronę gdy spód naleśnika będzie już i ścięty. Naleśniki odkładać na talerz.

Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Ziemniaki i marchewkę obrać i pokroić w kostkę. W garnku zagotować wodę z solą, dodać marchewkę i ziemniaki i gotować ok 5 min po przykryciem. Odcedzić. Pieczarki oczyścić i pokroić w kostkę.

Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną cebulę i smażyć aż się zeszkli, dodać pokrojone pieczarki i smażyć aż odparuje z nich woda. Następnie na patelnie dodać podgotowane ziemniaki i marchewkę, dodać przyprawy i posiekaną natkę pietruszki- wymieszać.

Na każdym naleśniku układać po 1-2 łyżce farszu, 2 cm boku zawinąć ku środkowi i zwinąć jak roladę.

W garnku roztopić masło i zaraz dodać 2 łyżki mąki i podsmażyć 15 sekund. Energicznie mieszając, najlepiej za pomocą rózgi kuchennej, dolewać zimne mleko. Mieszać tak długo aż sos zacznie gęstnieć.Doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

Piekarnik nagrzać do 200*C góra- dół

Zawinięte naleśniki ułożyć do naczynia, na dno można dać odrobinę beszamelu. Całość równo zalać jeszcze gorącym sosem beszamelowym, posypać startą mozzarellą. Gotowe naczynie z naleśnikami wstawić do nagrzanego do 200 *C piekarnika i zapiekać ok 20-25 min aż mozzarella zrobi się złota.

 

 

 

 

Zapraszam na Instagram tam pokazuję jak przygotować to danie.
Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Polub mnie na FB!