Ryż smażony z warzywami i kurczakiem
Ryż smażony z warzywami i kurczakiem to lekkie i szybkie danie, które do złudzenia przypomina to z chińskiej restauracji. Jest aromatyczne i pełne warzyw. Jest to mój szybki sposób na lekki i pyszny obiad. Warzywa można wymieniać wg preferencji smakowych. Świetnie sprawdzi się tutaj również dodatek kapusty pekińskiej.
Składniki dla 3-4 osób:
300 g fileta z kurczaka
Marynata do kurczaka:
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka octu ryżowego lub soku z cytryny
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1/3 łyżeczki soli
szczypta pieprzu
1/2 łyżeczki płatków chilli
2 ząbki czosnku
Warzywa:
1 duża marchewka
100 g pieczarek
60 g groszku zielonego mrożonego
1 cebula
1 czerwona papryka
pęczek grubego szczypiorku
Dodatkowo:
100 g ryżu basmati lub jaśminowego
3 łyżki oleju
2 jajka
sól
pieprz
2 łyżki sosu sojowego
Przygotowanie:
Kurczaka pokroić w mniejszą kostkę, przełożyć do miski i dodać wszystkie składniki marynaty. Wymieszać i ostawić na 30 min.
Ryż ugotować i całkowicie wystudzić.
Marchewkę obrać i pokroić w cienkie słupki. Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w cienkie piórka. Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w cienkie paski.
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, dodać marchewkę, pieczarki, paprykę, groszek oraz cebulę. Całość smażyć na dużym ogniu ok 5-6 min. Warzywa zdjąć z patelni na talerz i na tą samą patelnię dodać zamarynowanego kurczaka. Smażyć ok 5 min a następnie również zdjąć z patelni na talerz.
Na patelnię ponownie wlać 2 łyżki oleju. W miseczce rozmieszać jajka i wlać na patelnię, lekko posypać solą i pieprzem i smażyć mieszając jak jajecznicę aż się całkowicie zetnie. Do jajka dodać wystudzony ryż, 2 łyżki sosu sojowego i całość podsmażyć ok 3 min. Do ryżu z jajkiem dodać podsmażone wcześniej warzywa i kurczaka. Całość posypać pokrojonym szczypiorem i wymieszać. Doprawić do smaku. Podawać jeszcze gorące.
Zapraszam na mojego INSTAGRAMA
2 komentarze
Sylwia
Danie wyszło przepyszne, często będę wracać do przepisu! ja jeszcze posypałam podprażonymi orzeszkami ziemnymi 🙂 pychota!!! zresztą jak wszystkie przepisy z tego bloga
Monika Molecka
Bardzo serdecznie dziękuję 🙂