Bułki mleczne
Bułki mleczne są tak puchate i miękkie jak maślane bułeczki babuni. Takie rodzaj pieczywa je się na słodko z miodem lub konfiturą lub po prostu bez niczego na sucho z kubkiem kakao. Polecam również dodać kilka rodzynek do środka i będą bułeczki z niespodzianką.
Składniki na 10 szt:
450 g mąki pszennej typ 550
200 ml mleka, letniego
60 g cukru
20 g drożdży świeżych
1/2 łyżeczki soli
30 ml oleju
2 jajka (jajko+ białko, żółtko+ 1 łyżka mleka)
Dodatkowo:
mak
Przygotowanie:
Mąkę przesiać do miski, dodać sól. Oddzielić jajka, tak aby w jednej miseczce było całe jajko i jedno białko a w osobnej samo żółtko. Do miseczki z samym żółtkiem dodać mleka i widelcem wymieszać. Odstawić na bok, będzie potrzebne do posmarowania bułek przed pieczeniem.
Letnie mleko (nie gorące!) wlać do miski, dodać pokruszone drożdże oraz cukier. Dokładnie rozmieszać.
Dodać olej, sól, mąkę, jajko oraz białko.
Wyrabiać za pomocą robota kuchennego lub ręką przez około 10 min. aż ciasto będzie dobrze wyrobione i elastyczne.
Ciasto przełożyć do miski na ok. 1 godz.
Po tym czasie ciasto wyłożyć na blat. Podzielić na 10 równych porcji (u mnie po ok 83 g ). Każdą porcję uformować w kulkę.
Zapraszam na mojego INSTAGRAMA tam dostępny film z przygotowania
8 komentarzy
Kasia
Czy można nie dodawać cukru ?
Magdalena
Czy wyrobione ciasto mogę wstawić na noc do lodówki i upiec dopiero rano ?
Monika Molecka
można
Magda
Czy zamiast zwykłego mleka można roślinnego?
Monika Molecka
Tak można
Justyna
Czy mozna uzyc drozdzy instatnt? Akurat tylko takie mam w domu?
Monika Molecka
Tak można
Mniam
Bułeczki robiłam dwa razy- są przepyszne, dziś zrobię kolejny raz w tym tygodniu ?