Bułki mleczne

Bułki mleczne są tak puchate i miękkie jak maślane bułeczki babuni. Takie rodzaj pieczywa je się na słodko z miodem lub konfiturą lub po prostu bez niczego na sucho z kubkiem kakao. Polecam również dodać kilka rodzynek do środka i będą bułeczki z niespodzianką.
Składniki na 10 szt:

450 g mąki pszennej typ 550

200 ml mleka, letniego

60 g cukru

20 g drożdży świeżych

1/2 łyżeczki soli

30 ml oleju

2 jajka (jajko+ białko, żółtko+ 1 łyżka mleka)

Dodatkowo:

mak

Przygotowanie:

Mąkę przesiać do miski, dodać sól. Oddzielić jajka, tak aby w jednej miseczce było całe jajko i jedno białko a w osobnej samo żółtko. Do miseczki z samym żółtkiem dodać mleka i widelcem wymieszać. Odstawić na bok, będzie potrzebne do posmarowania bułek przed pieczeniem. 

Letnie mleko (nie gorące!) wlać do miski, dodać pokruszone drożdże oraz cukier. Dokładnie rozmieszać.

Dodać olej, sól, mąkę, jajko oraz białko.

Wyrabiać za pomocą robota kuchennego lub ręką przez około 10 min. aż ciasto będzie dobrze wyrobione i elastyczne.

Ciasto przełożyć do miski na ok. 1 godz. 

Po tym czasie ciasto wyłożyć na blat. Podzielić na 10 równych porcji (u mnie po ok 83 g ). Każdą porcję uformować w kulkę.

Bułki układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Przykryć ściereczką bawełnianą i odstawić do wyrośnięcia na około 30 min i w tym czasie nagrzać piekarnik do 190*C góra-dół.
Bułki przed pieczeniem Posmarować mieszaniną żółtka i mleka i posypać makiem.
Piec 15-17 min aż będą złote. Studzić na kratce.

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA tam dostępny film z przygotowania

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Polub mnie na FB!