Domowe krakersy ziołowe

Domowe krakersy to chrupiąca przekąska która świetnie sprawdzi się na imprezach i do podgryzania podczas seansu filmowego.
Składniki na 2 blaszki:

150 g mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta cukru

1/2 łyżeczki soli

30 ml oleju z ziołami Kujawski rozmaryn, oregano, bazylia

75 ml wody

Dodatkowo:

woda

sól gruboziarnista

Przygotowanie:

Blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 200*C z termoobiegiem.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą. W wodzie rozmieszać cukier, olej z ziołami. Połączyć suche składniki z mokrymi i wyrobić elastyczne ciasto.

Ciasto podzielić na dwie połowy i rozwałkować bardzo cienko na ok 0,5 cm. Ciasto podzielić na paski 3 cm a następnie kroić na 3 cm kawałki. Można również wyciskać krążki foremką.

Gotowe wykrojone krakersy ułożyć na blaszce wyłożonej papierem i posmarować wodą za pomocą pędzelka. Krakersy posypać solą gruboziarnistą.

Piec w nagrzanym do 200*C z termoobiegiem piekarniku (można dwie blaszki od razu) prze ok 9-10 min aż będą złoto- brązowe.

Podawać z ulubionymi sosami.

 

 

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA
Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

3 komentarze