Domowe krakersy ziołowe
Domowe krakersy to chrupiąca przekąska która świetnie sprawdzi się na imprezach i do podgryzania podczas seansu filmowego.
Składniki na 2 blaszki:
150 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta cukru
1/2 łyżeczki soli
30 ml oleju z ziołami Kujawski rozmaryn, oregano, bazylia
75 ml wody
Dodatkowo:
woda
sól gruboziarnista
Przygotowanie:
Blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 200*C z termoobiegiem.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą. W wodzie rozmieszać cukier, olej z ziołami. Połączyć suche składniki z mokrymi i wyrobić elastyczne ciasto.
Ciasto podzielić na dwie połowy i rozwałkować bardzo cienko na ok 0,5 cm. Ciasto podzielić na paski 3 cm a następnie kroić na 3 cm kawałki. Można również wyciskać krążki foremką.
Gotowe wykrojone krakersy ułożyć na blaszce wyłożonej papierem i posmarować wodą za pomocą pędzelka. Krakersy posypać solą gruboziarnistą.
Piec w nagrzanym do 200*C z termoobiegiem piekarniku (można dwie blaszki od razu) prze ok 9-10 min aż będą złoto- brązowe.
Podawać z ulubionymi sosami.
3 komentarze
Andrzej
O kurczę, po co kupować, skoro to takie proste do zrobienia? Zapisuję przepis! 😀
Karolina
Dzień dobry, jaką inna mąkę można dodać zamiast glutenowej?
Monika Molecka
Dzień dobry,
nie robię wypieków bezglutenowych więc ciężko mi powiedziec