Pizza Stromboli
Pizza Stromboli to zawinięta na kształt rolady pizza z której wypływa roztopiony ser. Dobrze smakuje na zimno ale najlepsza na ciepło.
Składniki na 1 szt:
Sos marinara:
300 ml passaty pomidorowej
1 łyżka masła
2 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki soli, szczypta oregano, szczypta pieprzu
5 listków bazylii
Ciasto:
20 g świeżych drożdży
150 ml ciepłej wody
1/2 łyżeczki cukru
250 g mąki pszennej najlepiej typ 00 lub 550
1 łyżeczka soli
1 łyżka miękkiego masła
Dodatki:
2-3 łyżki sosu marinara
50 g tartego sera gouda
50 g tartej mozzarelli
100 g szynki prosciutto cotto
1 garść szpinaku
1 kulka mozzarelli
Dodatkowo:
1 jajko
1 łyżka parmezanu
1 łyżeczka oregano
Przygotowanie:
Sos: Do garnka dodać masło, oliwę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażyć krótko, dodać passatę i przyprawy i gotować ok 15 min. Wystudzić.
Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać 2 łyżki mąki oraz cukier, dokładnie wymieszać.
Dodać mąkę, sól, oraz masło. Wyrabiać ciasto za pomocą haków do wyrabiania lub rękami. Wyrabiać przez ok. 10 – 15 minut aż ciasto będzie elastyczne i gładkie.
Wyrobione ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 40 min. do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat posypany mąką i rozwałkować na prostokąt o wym.: 30x 40 cm. Ciasto posmarować sosem marinara pozostawiając 1 cm wolny z każdej strony, posypać serem gouda i mozzarellą tartą, ułożyć szynkę, szpinak i ułożyć porwaną na kawałki mozzarellę. Zawinąć roladę dokładnie zlepiając brzegi i końce.
Roladę przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia na 30 min. Piekarnik nagrzać do 200*C góra- dół.
Pizzę Stromboli posmarować jajkiem wymieszanym z parmezanem i oregano. Roladę naciąć z góry w kilku miejscach i piec w nagrzanym piekarniku przez 30 min. Wyjąć i chwilę poczekać przed krojeniem. Pizzę Stromboli podawać pokrojoną w plastry z pozostałym sosem marinara.
2 komentarze
Marta
Uwielbiam Twoje przepisy! Jak dotąd najczęściej korzystałam z tych z kwestii smaku (tam zawsze wszystko wychodzi), tak powoli przekonuje się również do Twoich i jestem zachwycona!
Monika
Pyszna i fajna alternatywa dla zwykłej pizzy. 🙂