Drożdżówki z serem i jagodami

Drożdżówki z serem i jagodami to puszyste i wilgotne bułki z waniliowym serem i świeżymi jagodami. Na drugi dzień nadal są miękkie i jak dla mnie jeszcze bardziej wilgotne.
Składniki na 12 szt:
Ciasto drożdżowe

350 g mąki pszennej

150 ml mleka

25 g drożdży

40 g cukru

50 g roztopionego masła

1 jajko

szczypta soli 

Masa serowa

400 g półtłustego twarogu 

2 żółtka

1 opakowanie cukru wanilinowego

3 łyżki cukru pudru

2 łyżki budyniu waniliowego w proszku

30 g masła, roztopionego

Kruszonka:
75 g mąki pszennej
50 g masła
50 g cukru
Dodatkowo:

1 jajko, do posmarowania

200 g świeżych jagód

Lukier:

150 g cukru pudru

2-3 łyżki gorącej wody

Przygotowanie:

Mąkę  przesiać do miski. Mleko lekko podgrzać, połączyć z drożdżami i cukrem. Do mleka z drożdżami i cukrem dodać 2 łyżki mąki (z odmierzonej) i wymieszać.  Rozczyn odstawić  na 15-20 minut.

Do miski dodać pozostałą mąkę, jajko, roztopione masło, sól i wyrośnięty rozczyn.. Ciasto dokładnie wyrobić, aż będzie odklejać się od ręki. Odstawić do wyrośnięcia (musi podwoić swoją objętość) na około 1 godz.

Wszystkie składniki na masę serową umieścić w wysokim naczyniu i zmiksować blenderem na gładką masę.

Jagody dokładnie umyć i osuszyć.

Składniki na kruszonkę zagnieść palcami aż zaczną tworzyć się grudki.

Ciasto wyłożyć na blat i podzielić na 12 równych części (ok.50 g każda), uformować kulki i położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zrobić w środku każdego krążka wgłębienie, wciskając mocno dno mniejszej szklanki (moje dno miało średnicę 5cm).

Na środek każdego krążka wyłożyć 1-2 łyżki sera (można też wyciskać za pomocą rękawa cukierniczego, boki posmarować roztrzepanym jajkiem, ułożyć jagody, następnie posypać kruszonką. Drożdżówki odstawić na 15-20 min.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Drożdżówki piec przez 20-25 min. Cukier puder utrzeć z gorącą wodą i polać lukrem przestudzone drożdżówki.

 

 

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA
Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

Jeden Komentarz

  • Ewa

    Czy zamiast świeżych drożdży mogę użyć opakowanie instant ? 🙂 wtedy nie czekam na wyrośnięcie rozczynu tylko wyrabiam od razu ciasto ? 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Polub mnie na FB!