Drożdżówki z serem i jagodami
Drożdżówki z serem i jagodami to puszyste i wilgotne bułki z waniliowym serem i świeżymi jagodami. Na drugi dzień nadal są miękkie i jak dla mnie jeszcze bardziej wilgotne.
Składniki na 12 szt:
Ciasto drożdżowe
350 g mąki pszennej
150 ml mleka
25 g drożdży
40 g cukru
50 g roztopionego masła
1 jajko
szczypta soli
Masa serowa
400 g półtłustego twarogu
2 żółtka
1 opakowanie cukru wanilinowego
3 łyżki cukru pudru
2 łyżki budyniu waniliowego w proszku
30 g masła, roztopionego
Kruszonka:
Dodatkowo:
1 jajko, do posmarowania
200 g świeżych jagód
Lukier:
150 g cukru pudru
2-3 łyżki gorącej wody
Przygotowanie:
Mąkę przesiać do miski. Mleko lekko podgrzać, połączyć z drożdżami i cukrem. Do mleka z drożdżami i cukrem dodać 2 łyżki mąki (z odmierzonej) i wymieszać. Rozczyn odstawić na 15-20 minut.
Do miski dodać pozostałą mąkę, jajko, roztopione masło, sól i wyrośnięty rozczyn.. Ciasto dokładnie wyrobić, aż będzie odklejać się od ręki. Odstawić do wyrośnięcia (musi podwoić swoją objętość) na około 1 godz.
Wszystkie składniki na masę serową umieścić w wysokim naczyniu i zmiksować blenderem na gładką masę.
Jagody dokładnie umyć i osuszyć.
Składniki na kruszonkę zagnieść palcami aż zaczną tworzyć się grudki.
Ciasto wyłożyć na blat i podzielić na 12 równych części (ok.50 g każda), uformować kulki i położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zrobić w środku każdego krążka wgłębienie, wciskając mocno dno mniejszej szklanki (moje dno miało średnicę 5cm).
Na środek każdego krążka wyłożyć 1-2 łyżki sera (można też wyciskać za pomocą rękawa cukierniczego, boki posmarować roztrzepanym jajkiem, ułożyć jagody, następnie posypać kruszonką. Drożdżówki odstawić na 15-20 min.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Drożdżówki piec przez 20-25 min. Cukier puder utrzeć z gorącą wodą i polać lukrem przestudzone drożdżówki.
Jeden komentarz
Ewa
Czy zamiast świeżych drożdży mogę użyć opakowanie instant ? 🙂 wtedy nie czekam na wyrośnięcie rozczynu tylko wyrabiam od razu ciasto ? 🙂