Odrywany chlebek ziołowo- serowy
Odrywany chlebek ziołowo- serowy to hit na każdej imprezie w ogrodzie, grillu czy nawet na kolacji:) Puszyste, maślane ciasto z dużą ilością ziół, pieczonego czosnku i sera, który na ciepło się ciągnie podczas odrywania listków chlebka. Pieczony czosnek staje się słodki, kremowy i aromatyczny.
Składniki na keksówkę o wym.: 30x 11 cm:
Ciasto:
150 ml mleka
150 ml wody
20 g świeżych drożdży lub 7 g suchych drożdży
10 g soli
30 ml oleju rzepakowego
15 g miękkiego masła
500 g mąki pszennej typ 550 lub 650
Masło czosnkowe:
130 g miękkiego masła
1 główka czosnku+ 2 łyżki oliwy
pęczek szczypiorku
pół pęczka koperku
pół pęczka natki pietruszki
sól i pieprz
Dodatkowo:
50 g startego sera edam
100 g tartej mozzarelli
Przygotowanie:
Letnie mleko i letnią wodę wlać do misy miksera, dodać pokruszone drożdże, cukier i całość wymieszać. Następnie dodać mąkę pszenną, olej, miękkie masło i sól. Ciasto wyrabiać ok 10-15 minut. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Czosnek przekroić wzdłuż na pół, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, skropić oliwą i piec w nagrzanym do 200*C góra- dół piekarniku przez około 30 min. Upieczony czosnek wyjąć z łupinek i rozgnieść widelcem.
Do miękkiego masła dodać rozgnieciony czosnek, posiekane zioła, sól i pieprz. Całość wymieszać.
Piekarnik nagrzać do 190*C góra- dół.
Wyrośnięte ciasto wyjąć na blat i rozwałkować na prostokąt o grubości 0,5 cm. Na całej powierzchni rozsmarować masło ziołowe, posypać serami. Ciasto pokroić na 10 cm paski a następnie na kwadraty. Kwadraty nałożyć na siebie, jeden na drugi i ułożyć pionowo w keksowe wyłożonej papierem do pieczenia.
Tak przygotowane chlebek odstawić do wyrośnięcia na 30 min. Piec w nagrzanym do 190*C góra- dół piekarniku przez ok 40 min. Podawać jeszcze gorący.
Zapraszam na mojego INSTAGRAMA
Jeden komentarz
Paulina
Witam, czy można upiec taki chlebek w tortownicy? 😁