Muffinki z malinami i białą czekoladą

Muffinki z malinami i białą czekoladą to niezwykle pulchne i wilgotne muffiny. Ja zrobiłam z dodatkiem kremu z bitej śmietany, świeżymi malinami i cukrem pudrem z liofilizowanych malin. Oczywiście można pominąć ten etap i podać muffiny tylko z cukrem pudrem bądź lukrem.
Składniki 15 szt:

100 g białej czekolady

3 jajka

150 g cukru

1 cukier wanilinowy

200 g sera twarogowego typu President lub serka homogenizowanego

300 g mąki pszennej typ 450

3 łyżeczki proszku pieczenia

90 g masła ekstra 82%

200 g malin świeżych lub mrożonych

Krem:

400ml śmietany kremówki 36%

2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

świeże maliny

maliny liofilizowane

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 170*C z termoobiegiem lub 200*C góra- dół.

Czekoladę białą posiekać na drobne kawałki. Masło roztopić i wystudzić

Jajka z cukrem i cukrem wanilinowym utrzeć mikserem na jasną, puszystą masę. Dodać serek i nadal krótko ubijać tylko do połączenia. Mąkę wymieszać z proszkiem i dodać do masy. Dodać roztopione masło i wymieszać. Na sam koniec dodać posiekaną czekoladę i maliny. Bardzo ostrożnie mieszać aby maliny się nie rozpadły.

Ciasto przełożyć do foremek do 3/4 wysokości. Można piec bezpośrednio w sztywnych foremkach lub w blaszce do muffinków wyłożonych miękkimi foremkami do muffinek.

Muffinki piec w 170*C z termoobiegiem lub 200*C góra- dół przez 20-25 min. Muffiny wyłożyć z formy metalowej i studzić na kratce.

Schłodzoną śmietanę z cukrem pudrem ubić na sztywno. Krem Przełożyć do worka cukierniczego z tylką Wilton M1 i wycisnąć na babeczki. Na śmietanę ułożyć maliny i posypać pokruszonymi malinami liofilizowanymi.

 

 

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Polub mnie na FB!