Ogórki w curry

Ogórki w curry to niezwykle prosty przepis na pyszne ogórki. Lekko orientalny smak ogórków sprawia, że zjada się słoiczek na jednym posiedzeniu 🙂
Składniki na 9 słoiczków 330 ml:

2,5 kg ogórków

1 opakowanie gorczycy

1 cebula

9 liści laurowych

Zalewa:

1 l wody

3/4 szkl cukru

3/4 szkl octu

2 łyżki soli

2 łyżki curry

Przygotowanie:

Do garnka (najlepiej starego aby nie zabarwić garnka) wlać wodę, ocet, wsypać, cukier, sól i przyprawę curry. Doprowadzić do wrzenia i wystudzić.

Słoiki umyć i wyparzyć. Na dno każdego słoika wrzucić po 1/3 łyżeczki gorczycy i po listku laurowym. Cebulę obrać i pokroić w piórka.

Ogórki umyć i pokroić wzdłuż w ćwiartki. Ogórki można obrać ze skórki, ale moje ogórki były młode o cienkiej skórce więc pominęłam ten zabieg.

Do każdego słoika włożyć ciasno kawałki ogórków i po kawałku cebuli. Zalać ogórki zalewą tak aby w całości zostały przykryte. Słoiki zakręcić.

Na dno dużego gara włożyć ściereczkę, ułożyć słoiki ale tak aby jeden nie dotykał drugiego i zalać zimną wodą do 3/4 ich wysokości.

Garnek postawić na średnim gazie pod przykryciem i gotować 8-10 min od zagotowania.

Tak pasteryzowane ogórki przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.

 

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA
Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

Jeden komentarz

  • Madzia

    Ogórki przepyszne, chociaż na podaną ilość ogórków musiałam zrobić 3 razy więcej zalewy, mimo układania ogórków dosyć ciasno. Osobiście pasteryzuje w piekarniku, jakoś zawsze czyściej po tym jest 😅