Piernik staropolski

Piernik staropolski to wilgotny przekładany piernik. Ciasto na piernik musi leżakować 4-5 tygodni przez co ciasto zmienia swoją konsystencję i jest przez to niezwykle kruchy. Przełożyć można samymi powidłami ale Ja kocham marcepan więc zrobiłam warstwę marcepanową. Najlepiej upiec go tydzień przez Świętami a oblać polewą i udekorować 3 dni przed Świętami. Z podanego przepisu wyjdą 2 pierniki o wymiarach 13×26 cm i troche ciasta zostanie na cienkie i puszyste pierniczki. 

Składniki na 2 szt o wym: 13x 26 cm:

Ciasto piernikowe:

375 g miodu

190 g masła extra 82%

1 szkl cukru

95 ml mleka

2 łyżeczki sody

2 jajka

750 g mąki pszennej typ 450

szczypta soli

1,5 opakowania przyprawy do piernika (ok. 60 g)

Przełożenie:

2x 200 g marcepanu (z Lidla)

450 g powideł śliwkowych

Polewa:

200 g śmietanki kremówki 36%

150 g czekolady gorzkiej 50%

50 g czekolady mlecznej

Dodatkowo:

2 łyżki orzechów włoskich, posiekanych

2 łyżki migdałów, posiekanych

Przygotowanie:

Ciasto: Miód, masło i cukier umieścić w garnuszku i podgrzewać ciągle mieszając do momentu aż cukier się rozpuści. Masę wystudzić. Sodę wymieszać z mlekiem. Masę miodową wlać do misy miksera, dodać sodę z mlekiem, jajka, mąkę, szczyptę soli i przyprawę do piernika. Wyrobić jednolite ciasto (jest dość luźne), które należy przełożyć do porcelanowej lub kamionkowej miski, przykryć ściereczką i włożyć do lodówki lub w chłodne miejsce na 4-5 tygodni.

Wypiekanie blatów:  Blaty należy upiec 5-7 dni przed Świętami.

Piekarnik nagrzać do 170*C góra- dół. Ciasto wyjąć z miski i podzielić na dwie części.

Każdą część rozwałkować na grubość 0,5 cm (znacznie urośnie) pomiędzy dwoma arkuszami papieru do rozmiaru formy 39x 26 cm. Ciasto da się wałkować ale trzeba trochę podsypywać mąką. Resztę ciasta odłożyć i można z niego upiec pierniczki. Odkleić górny arkusz papieru do pieczenia a z dolnym przełożyć do formy 39x 26 cm. Ciasto wyrównać do wielkości blaszki. Piec w nagrzanym do 170*C góra- dół piekarniku przez 15-20 min.

Blat piernika wyjąć a z kolejnym postępować tak samo. Wystudzone blaty podzielić na 3 równe części.

Powidła śliwkowe można odparować jeśli są zbyt rzadkie.

Marcepan rozwałkować na wielkość podzielonego piernika. Na dolny blat ułożyć rozwałkowany marcepan, ułożyć drugi lat piernika, wyłożyć połowę powideł i ułożyć ostatni blat piernika. Z drugim postępować tak samo.

Pierniki zawinąć w papier do pieczenia, każdy osobno i obciążyć równomiernie z góry np szklanym naczyniem i wstawić do lodówki na 3 dni aby skruszały.

Dekoracja:  Po 3 dniach obciążenie zdjęć z pierników i udekorować. Śmietankę podgrzać, zalać nią czekoladę i rozmieszać na gładką polewę. Polewę przestudzić.

Pierniki ułożyć na kratce i polać polewą z góry a boki posmarować pędzelkiem. udekorować jeszcze mokrą polewę posiekanymi orzechami i migdałami.

Piernik wstawić w chłodne miejsce przykryty ściereczką lub folią aluminiową i przechowywać aż do Świąt.

 

 

 

 

Źródło: tu

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA tam na IGTV pokazuję jak zrobić piernik

 

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

6 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Polub mnie na FB!