Rogale świętomarcińskie
Nieskromnie mówiąc, są lepsze niż z najlepszej cukierni. 81 warstw ciasta półfrancuskiego, pyszne makowo- orzechowe nadzienie… Ten zapach unoszący się w domu jeszcze do końca dnia po wyjęciu ich z pieca.
To rogale marcińskie, które piecze się z okazji 11 listopada w Poznaniu. Pracę rozłożyłam sobie na 2 dni bo rogale są dość czasochłonne. Jednego dnia zrobiłam nadzienie, następnego ciasto i piekłam rogale.
Składniki na ciasto półfrancuskie:
400 ml mleka
1 kg mąki pszennej typ 550
120 g cukru
120 g masła
2 jajka + 1 żółtko
1/2 łyżeczki soli
20g świeżych drożdży
300g masła do „wewałkowania” w ciasto drożdżowe
Przygotowanie ciasta:
300g masła wkładamy do zamrażarki.
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Mleko podgrzewamy do temperatury 37 stopni.
Przygotowujemy rozczyn z drożdży. W misce mieszamy mleko (nie może być zbyt ciepłe), drożdże, 2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki (odsypujemy ze składników do reszty ciasta). Odstawiamy na około 20 min (jeśli zaczyn ruszy to postępujemy dalej).
Jajka, żółtko i resztę cukru ubijamy na puszystą masę. Masło rozpuszczamy i studzimy.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy rozczyn, sól, ubite jajka. Mieszamy, a pod koniec powoli dodajemy masło i dokładnie wyrabiamy ciasto. Nie powinno kleić się do rąk. Powinno być elastyczne. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godz aż podwoi swoją objętość.
W tym czasie z zamrażarki wyjmujemy masło i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Tak starte masło chowamy do lodówki.
Po wyrośnięciu ciasto ponownie zagniatamy i rozwałkowujemy na duży prostokąt. Starte i zimne masło rozkładamy na 2/3 ciasta, natomiast 1/3 zostawiamy wolną. Ciasto składamy na 3 części, zaczynając od strony nie wyłożonej masłem (patrz zdjęcie), potem składamy część wyłożoną masłem (patrz zdjęcie).
Składniki na nadzienie:
500g białego maku
150 g biszkoptów lub okruchów biszkoptowych (takich z domowego biszkoptu)
250g cukru +180g miodu
85 g masła
85 g rodzynek
40 g orzechów
40 g migdałów bez skórki
2 łyżki skórki pomarańczowej
50g marcepanu(można pominąć)
4 jajka
parę kropel olejku migdałowego
Przygotowanie:
Mak płuczemy na gęstym sicie lub gazie. Przekładamy do garnka i zalewamy wrzątkiem. Gotujemy na małym ogniu ciągle mieszając aż woda całkowicie odparuje z maku.
Mak i migdały mielimy 3 razy w maszynce używając najmniejszej tarczy.
Do garnka wrzucamy masło, miód, cukier. Dodajemy posiekane rodzynki, orzechy i skórkę pomarańczową.
Podgrzewamy do momentu aż wszystkie bakalie zostaną pokryte miodem i cukrem.
Dodajemy zmielony mak, mieszamy i smażymy na małym ogniu około 10 min cały czas mieszając aby masy nie przypalić. Masę makową studzimy. Następnie dodajmy pokruszone biszkopty i po jednym jajku cały czas mieszając. Cały czas obserwujemy konsystencję masy. Jeżeli robi się rzadka to nie dajemy więcej jajek. Na sam koniec dajemy pokrojony w drobną kostkę (lub starty na dużych oczkach) marcepan. Dokładnie całość mieszamy.
Formowanie rogali:
Przygotowanie wcześniej ciasto rozwałkowujemy na kształt długiego prostokąta o grubości 0,5cm.
Wycinamy na przemian trójkąty (patrz zdjęcie poniżej)
Na każdy trójkąt nakładamy nadzienie (najlepiej za pomocą rękawa cukierniczego), dwa rozgałęzione u podstawy paski (patrz zdjęcie niżej). Podstawy trójkąta podwijamy na około 3 cm, nacinamy po środku (patrz zdjęcie), rozkładamy jego wierzchołki i skręcamy rogale.
Tak pozwijane rogale przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 20-25 min. Powinny podwoić swoją wielkość.
Dodatkowo do posmarowania rogali przed pieczeniem:
1 jajko i 3 łyżki mleka
Wymieszać jajko z mlekiem i posmarować rogale przed włożeniem do pieca.
Piekarnik nagrzewamy do 180stopni (góra i dół). Rogale pieczemy przez ok. 20-25min na złoty kolor.
Świeżo upieczone rogale smarujemy lukrem i posypujemy siekanymi orzeszkami włoskimi.
Lukier:
1 szklanka cukru pudru
2 – 3 łyżki gorącej wody
Składniki rozetrzeć w naczyniu grzbietem łyżki, do gładkości. Gęstość lukru regulować dodatkiem wody lub cukru pudru.
37 komentarzy
Wiesia
Rogale są przepyszne. Rodzinka nie może doczekać się kiedy upiekę (choć nie powiem, są bardzo pracochłonne ale czego nie robi się dla wnuków i dzieci) i abym się nie wykręciła od ich zrobienia, z powody braku białego maku, córka zamówiła go przez Internet. U mnie wychodzi 27 rogali, ciasto dzielę na trzy części, do każdej dodaję pół kostki masła, czyli razem jest jak w przepisie. Jest mi łatwiej bo nie miałam takiego długiego blatu do rozwałkowania ciasta, a tak to mieści mi się na stolnicy. Polecam podjąć wyzwanie i zrobić samemu, takich nigdzie nie kupicie. Dziękuję za przepis.
Justyna
Piekłam te rogale rok temu i w tym roku też piekę. Są pracochłonne, ale przepyszne. Cała rodzinka już na nie czeka☺
Aleksandra
Witam, czy jak pozostawię na noc ciasto to ile rano potrzebuje czasu aby się ogrzać, aby moc go rozwałkować i pokroić na trójkąty? Proszę o pomoc:) pozdrawiam!
Ania
Będę robić pierwszy raz w tym roku. Nie znalazlam białego maku, kupiłam gotowy. Wtedy nie trzeba już dawać jajek do masy? Jak Pani uważa? Może dołożyć tylko bakalie bo wiadomo w puszce zawsze jest ich mniej…
KOLORgotowania
dużo roboty przy nich , ale za to na pewno sa pyszne.
Kasia
Mam pytanko czy można piec z termoobiegiem? Mam dzielony piekarnik i niewiem czy wyjdą?
Wierci Łapka
Są przepyszne!!! Nie dostałam białego maku, więc zrobilam z masą orzechową ?mimo to były mega!! Ciasto rozpływało się w ustawieniach! ❤
cytrynaq
Dzień dobry,
Czy można na ostatnie wyrastanie ciasto pozostawić w lodówce?
Pozdrawiam.
Monika Molecka
Dzień dobry,
można
Joanna
Czy jeżeli chce zrobić z połowy porcji dodaję 1 całe jajko + żółtko? ?
Merka
Mam pytanie czy te rogale można zamrozić?
Monika Molecka
Tak jak najbardziej 🙂
Aga81
Mam jedno pytanie: czynność składania i wałkowania powtarzamy jeszcze dwa razy ok. tu rozumiem, ale czy po wyjęciu z chłodzenia i rozwałkowaniu na prostokąt znowu 2/3 smarujemy masłem, składamy, wałkujemy, składamy bez masła, do lodówki i znowu wałkujemy, 2/3 masłem składamy wałkujemy, składamy bez masła i chłodzimy ? Czy masło tylko przy pierwszym składaniu ?
Monika Molecka
Masło tylko przy pierwszym składaniu
Paulina
Dzien dobry,czy mozna zrobic ciasto dzien wczesniej,trzymac w lodowce i upiec na drugi dzien?
Monika Molecka
Dzień dobry, tak można
Paulina
dziękuję za odpowiedź ?pozdrawiam
Magda
Witam.
Czy po przygotowaniu ciasta wieczorem rano należy je ogrzać? Jak długo i kiedy wałkować do wycięcia?
Monika Molecka
Po osiągnięciu temp pokojowej, nawet 1,5-2 godz
Joo_asia
Jak mam biały mak w puszce tzw. Masę makową białą, to jak mam ją doprawić???
Czy nic do niej nie dodawać?
Ewelina
Wyglądają obłędnie 🙂 Mam pytanie, na jaki czas zostawić ciasto do wyrośnięcia pomiędzy składaniem? Też 20-30min i do lodówki?
Monika Molecka
od razu po złożeniu do lodówki, nie zostawiać ani na minutę poza nią 🙂
Agnieszka
Witam.
Mam trzy pytanka: czy drożdże zalewamy całym mlekiem czy jakąś jego częścią?
Jaką ilością wrzątku zalać mak i czy ciasto finalnie muszę zarabiać rękami czy mogę w robocie hakiem do ciasta drożdżowego?
Z góry dziękuję i pozdrawiam 🙂
Monika Molecka
Witam,
robiąc zaczyn zawsze zalewamy małą ilością mleka.
Mak zalewamy ok 1 cm ponad powierzchnię maku
tak można hakiem
Agnieszka
Świetnie dziękuję bardzo! Dzięki Pani będę w tym roku świętować urodziny w tradycyjny sposób 😀
Anonimowy
Pyszne są !!! Zawsze robimy z tego przepisu a przepis ten pochodzi od Piotra Koperskiego z poznańskiej cukierni
Monika Molecka
Ja mam z bloga którego źródło podałam powyżej ale autorka wspomina, że dostała również od kogoś 🙂
Pati_hit
Wyglądają obłędnie. Oczywiście wypróbujemy, mąż Marcin będzie zadowolony… od kilku lat szukam idealnego przepisu. A czy może być masa makowa z białego maku?? Taka gotowa w puszce.
Anonimowy
Czy mak zamiast mielenia w maszynce do mięsa można zmielic w tm?
Sylwia
Witam. Czy może być gotowa masa z białego maku z puszki?
Monika Molecka
Witam,
jeśli się taką lubi to jak najbardziej
Karolina
A ile mleka dajemy?
Monika Molecka
Jest napisane w przepisie- 400 ml
pysznie czy przepysznie
bardzo się cieszę, może pochwali się PAni/ Pan wypiekiem. Pozdrawiam
pysznie czy przepysznie
Dziękuję bardzo 🙂 To był mój debiut 🙂
nika
Cudne!
Anonimowy
Nie można spiepszyć tych robaki pięknie ,szczegółowo opisane wykonanie.A wyglądają przepysznie.Dziękuję za udostępnienie przepisu.