Gniazdka ptysiowe z kremem pistacjowym

Gniazdka ptysiowe to francuskie Paris brest z migdałami z ciasta parzonego i wypełnione pysznym kremem pistacjowym oraz kawałkami truskawek.
Składniki na 14 szt:

Ciasto parzone:

100 ml mleka 3,2%

100 ml wody

1 łyżka cukru

szczypta soli

150 g masła 82%

200 g mąki pszennej typ 450

4 jajka L

100 g płatków migdałowych

Krem pistacjowy:

600 ml śmietanki kremówki 36%

400 g mascarpone

8 łyżeczek pasty pistacjowej 100% (nie kremu)

3-4 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

100 g truskawek

cukier puder

Przygotowanie:

Jajka powinny być w temperaturze pokojowej.

Wodę, mleko, cukier, sól i masło umieścić w garnku i zagotować. Garnek zdjąć z ognia i wsypać mąkę, energicznie mieszając drewnianą łyżką do całkowitego połączenia. Ponownie ustawić garnek i gotować jeszcze 1 minutę tak aby masa swobodnie odchodziła od ścianek garnka. Masę przełożyć do miski i przestudzić.

Piekarnik nagrzać do 220*C góra-dół. Blachę piekarnikową wyłożyć papierem do pieczenia i odrysować okręgi o śr. 7 cm w odstępach bo gniazdka mocno rosną.

Miksując masę mikserem wbijać kolejno jajka, przy czym kolejne wbijać dopiero kiedy poprzednie dokładnie wmiesza się w ciasto. Ciasta miksować tylko do połączenia.

Gotowe ciasto przełożyć do dość mocnego rękawa cukierniczego (polecam worki Hendi)  z tylką 6B. Tak przygotowane ciasto w worku włożyć do lodówki na 1 godz by odpoczęło.

Wyciskać ciasto po odrysowanym okręgu. Łączenie można lekko wyrównać zwilżonym palcem. Wyciśnięte gniazdka posypać lekko pokruszonymi płatkami migdałowymi i piec w nagrzanym do 220*C piekarniku przez 10 min po czym zmniejszyć do 175*C i piec jeszcze 15-20 min. Studzić lekko uchylając drzwi piekarnika.

Wyjąć i wystudzić całkowicie. Gniazdka ptysiowe przekroić wzdłuż na pół.

Truskawki umyć, pokroić w drobną kostkę.

Schłodzoną śmietankę razem z mascarpone i cukrem pudrem ubić na gęsty krem. Dodać pastę pistacjową a następnie wymieszać tylko do połączenia. Krem przełożyć do worka cukierniczego (najlepsze Hendi) z ozdobną tylką 6B i wyciskać krem na spodnią część gniazdek. Ułożyć drobno pokrojone truskawki i ułożyć górną część gniazdka. Gniazda posypać cukrem pudrem.

 

 

 

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA
Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

4 komentarze

  • Żaklina

    Wyglądają przepysznie i dzisiaj się podjęłam ich wykonania🤗
    Niestety zwarzyl mi się krem, czy jest jakaś szansa by go uratować?

  • Paulina

    Użyłam 100% 0asty z pistacji i po dodaniu 8 lyzeczek wg proporcji w przepisie krem nie wyszedl zielony jak u Pani na zdjeciu. Był tylko brudno Biały a pistacje ledwo wyczuwalne.
    Jaka Pani ma 0aste ze wyszedl taki intensywny zielony? Czy to zdjęcie podrasowane?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Polub mnie na FB!