Gniazdka ptysiowe z kremem pistacjowym
Gniazdka ptysiowe to francuskie Paris brest z migdałami z ciasta parzonego i wypełnione pysznym kremem pistacjowym oraz kawałkami truskawek.
Składniki na 14 szt:
Ciasto parzone:
100 ml mleka 3,2%
100 ml wody
1 łyżka cukru
szczypta soli
150 g masła 82%
200 g mąki pszennej typ 450
4 jajka L
100 g płatków migdałowych
Krem pistacjowy:
600 ml śmietanki kremówki 36%
400 g mascarpone
8 łyżeczek pasty pistacjowej 100% (nie kremu)
3-4 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
100 g truskawek
cukier puder
Przygotowanie:
Jajka powinny być w temperaturze pokojowej.
Wodę, mleko, cukier, sól i masło umieścić w garnku i zagotować. Garnek zdjąć z ognia i wsypać mąkę, energicznie mieszając drewnianą łyżką do całkowitego połączenia. Ponownie ustawić garnek i gotować jeszcze 1 minutę tak aby masa swobodnie odchodziła od ścianek garnka. Masę przełożyć do miski i przestudzić.
Piekarnik nagrzać do 220*C góra-dół. Blachę piekarnikową wyłożyć papierem do pieczenia i odrysować okręgi o śr. 7 cm w odstępach bo gniazdka mocno rosną.
Miksując masę mikserem wbijać kolejno jajka, przy czym kolejne wbijać dopiero kiedy poprzednie dokładnie wmiesza się w ciasto. Ciasta miksować tylko do połączenia.
Gotowe ciasto przełożyć do dość mocnego rękawa cukierniczego (polecam worki Hendi) z tylką 6B. Tak przygotowane ciasto w worku włożyć do lodówki na 1 godz by odpoczęło.
Wyciskać ciasto po odrysowanym okręgu. Łączenie można lekko wyrównać zwilżonym palcem. Wyciśnięte gniazdka posypać lekko pokruszonymi płatkami migdałowymi i piec w nagrzanym do 220*C piekarniku przez 10 min po czym zmniejszyć do 175*C i piec jeszcze 15-20 min. Studzić lekko uchylając drzwi piekarnika.
Wyjąć i wystudzić całkowicie. Gniazdka ptysiowe przekroić wzdłuż na pół.
Truskawki umyć, pokroić w drobną kostkę.
Schłodzoną śmietankę razem z mascarpone i cukrem pudrem ubić na gęsty krem. Dodać pastę pistacjową a następnie wymieszać tylko do połączenia. Krem przełożyć do worka cukierniczego (najlepsze Hendi) z ozdobną tylką 6B i wyciskać krem na spodnią część gniazdek. Ułożyć drobno pokrojone truskawki i ułożyć górną część gniazdka. Gniazda posypać cukrem pudrem.
4 komentarze
Żaklina
Wyglądają przepysznie i dzisiaj się podjęłam ich wykonania🤗
Niestety zwarzyl mi się krem, czy jest jakaś szansa by go uratować?
Paulina
Użyłam 100% 0asty z pistacji i po dodaniu 8 lyzeczek wg proporcji w przepisie krem nie wyszedl zielony jak u Pani na zdjeciu. Był tylko brudno Biały a pistacje ledwo wyczuwalne.
Jaka Pani ma 0aste ze wyszedl taki intensywny zielony? Czy to zdjęcie podrasowane?
Kornelia
A o jaką pastę pistacjową chodzi? ;> myślałam, ze mogę użyć kremu z pistacji i już chciałam wymyślać masę do ciast 😀 a tu jednak klops
Monika Molecka
Obojętnie jaka pasta, ważne aby było to 100% pistacji. Krem pistacjowy rozrzedza krem i ma zaledwie 30% pistacji