Tajskie curry z kurczakiem i warzywami

Tajskie curry z kurczakiem i warzywami to przepyszne lekkie danie na bazie mleka kokosowego, warzyw i aromatycznych przypraw. Podane z ryżem tworzy rozgrzewający obiad.
Składniki dla 3-4 osób:

1 łyżeczka czerwonej pasty curry

2 łyżki oleju

200 g fileta z kurczaka

1 łyżeczka startego korzenia imbiru

2 ząbki czosnku

1 puszka mleka kokosowego (400 ml)

sok wyciśnięty z 1/2 limonki

sól lub sos sojowy

pieprz

1/2 łyżeczki curry

1/2 łyżeczki kurkumy

1 marchewka

50 g grzybów shitake lub pieczarek (opcjonalnie)

1/2 papryki czerwonej

1/2 papryki zielonej

1/2 papryczki chilli (więcej lub mniej, zależy od upodobań)

1/2 łyżeczki suszonych liści kafir (opcjonalnie)

Dodatkowo:

200 g ryżu

szczypiorek

sezam

ćwiartki limonki

Przygotowanie:

Ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu.

Kurczaka pokroić w cienkie paseczki. Papryki umyć, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w krótkie i cienkie paski. Chilli pokroić w drobną kostkę. Marchewkę obrać i pokroić w cienkie i krótkie słupki.
Grzyby shitake zalać wrzątkiem i pozostawić na 10 minut, odcedzić i pokroić w cienkie paski.
W garnku rozgrzać olej, dodać pastę curry, curry i kurkumę i podsmażyć krótką chwilę. Dodać starty imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć kilka sekund. Następnie dodać pokrojonego kurczaka i wymieszać aż pokryje się całkowicie przyprawami.

Podsmażyć kurczaka ale tylko do momentu aż zmieni kolor na biały.

Dodać pokrojone warzywa i grzyby, smażyć 2 minuty.
Całość zalać mlekiem kokosowym, gotować około 15 min aż sos zgęstnieje. Następnie dodać sok wyciśnięty z limonki, liście kafir i doprawić solą  i pieprzem według gustu.

Na środek talerza wyłożyć ryż, dookoła dodać tajskie curry z kurczakiem i warzywami. Całość posypać sezamem i szczypiorkiem.

 

 

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA
Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

Jeden Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Polub mnie na FB!