Żeberka pieczone w marynacie i piwie
Żeberka w aromatycznej marynacie. Są miękkie i rozpływające się w ustach. Dodatkowym atutem jest soczyste mięso. Myślę, że dla każdego fana żeberek będzie to prawdziwa uczta.
Składniki:
1,2 kg żeberek wieprzowych
1 łyżka koncentratu pomidorowego
4 łyżki ketchupy łagodnego
1 łyżka musztardy
1 łyżka miodu
2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka przyprawy do karkówki Prymat
3/4 łyżeczki soli
Pieprz mielony
Dodatkowo:
150 ml piwa (może być bezalkoholowe)
Olej do podsmażenia mięsa
Przygotowanie:
Żeberka pokroić na większe kawałki (u mnie krojone co 4 kostki). Składniki do marynaty wymieszać dokładnie. Na patelni rozgrzać olej, każdy kawałek żeberka posmarować marynatą (resztę zostawić) i obsmażyć z obu stron na złoty kolor na patelni. Podsmażone żeberka przełożyć do garnka żeliwnego lub naczynia żaroodpornego z przykryciem, posmarować resztą marynaty, zalać piwem i piec pod przykryciem w 170°C góra-dół przez 2 godz a następnie odkryć i dopiec jeszcze 20-30 min aby były złociste z góry. Podawać z ziemniaczkami i surówką z młodej kapusty.