Żeberka pieczone w marynacie i piwie

Żeberka w aromatycznej marynacie. Są miękkie i rozpływające się w ustach. Dodatkowym atutem jest soczyste mięso. Myślę, że dla każdego fana żeberek będzie to prawdziwa uczta. 

Składniki:

1,2 kg żeberek wieprzowych

1 łyżka koncentratu pomidorowego

4 łyżki ketchupy łagodnego

1 łyżka musztardy

1 łyżka miodu

2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki

1 łyżeczka czosnku granulowanego

1 łyżeczka przyprawy do karkówki Prymat

3/4 łyżeczki soli

Pieprz mielony

Dodatkowo:

150 ml piwa (może być bezalkoholowe)

Olej do podsmażenia mięsa

Przygotowanie:

Żeberka pokroić na większe kawałki (u mnie krojone co 4 kostki). Składniki do marynaty wymieszać dokładnie. Na patelni rozgrzać olej, każdy kawałek żeberka posmarować marynatą (resztę zostawić) i obsmażyć z obu stron na złoty kolor na patelni. Podsmażone żeberka przełożyć do garnka żeliwnego lub naczynia żaroodpornego z przykryciem, posmarować resztą marynaty, zalać piwem i piec pod przykryciem w 170°C góra-dół przez 2 godz a następnie odkryć i dopiec jeszcze 20-30 min aby były złociste z góry. Podawać z ziemniaczkami i surówką z młodej kapusty.

 

 

 

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!