Jogurtowe ciasto cytrynowe
Jogurtowe ciasto cytrynowe jest niezwykle wilgotne i aromatyczne. Jest delikatnie cytrynowe a polewa z białej czekolady jest na nim idealnym wykończeniem. Jest to ciasto dość ciężkie babkowe.
Składniki na formę o wym: 25×10
250 g jogurtu greckiego lub gęstego naturalnego
150 g cukru drobnego
1 cukier wanilinowy (16 g)
3 jajka
skórka otarta z cytryny
120 ml oleju rzepakowego
230 g mąki pszennej typ 450
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa z białej czekolady:
150 g białej czekolady
40 g śmietany kremówki 36%
Do smarowania formy:
10 g roztopionego masła
10 g oleju
10 g mąki pszennej
Przygotowanie:
Składniki wyjąć kilka godzin przed pieczeniem, muszą być w temperaturze pokojowej w przeciwnym razie wyjdzie zakalec.
Formę wysmarować smarowidłem za pomocą pędzelka. Piekarnik nagrzać do 175*C góra- dół.
Cytrynę umyć, wyparzyć i zetrzeć skórę (bez białej błony).
Do miski wlać jogurt, dodać cukier i cukier wanilinowy, zmiksować wszystko, dodawać po jednym jajku i miksować tylko do połączenia. Dodać skórkę z cytryny, olej. Na końcu dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać szpatułką tylko do połączenia składników. Nie mieszać zbyt długo aby nie przeciągnąć ciasta.
Ciasto wylać do formy keksówki o wym. 25×10 cm i włożyć do nagrzanego piekarnika do 170*C góra- dół. Ciasto piec ok 45-50 min do suchego patyczka.
Ciasto wyjąć z formy po ok 10 min po upieczeniu.
Czekoladę posiekać. Śmietankę podgrzać i zalać nią czekoladę, wmieszać. Jeśli czekolada się nie rozpuści można krótko podgrzać w kąpieli wodnej.
Ciasto polać polać polewą.
Zapraszam na mojego INSTAGRAMA