Jogurtowe ciasto cytrynowe

Jogurtowe ciasto cytrynowe jest niezwykle wilgotne i aromatyczne. Jest delikatnie cytrynowe a polewa z białej czekolady jest na nim idealnym wykończeniem. Jest to ciasto dość ciężkie babkowe.
Składniki na formę o wym: 25×10

250 g jogurtu greckiego lub gęstego naturalnego

150 g cukru drobnego

1 cukier wanilinowy (16 g)

3 jajka

skórka otarta z cytryny

120 ml oleju rzepakowego

230 g mąki pszennej typ 450

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Polewa z białej czekolady:

150 g białej czekolady

40 g śmietany kremówki 36%

Do smarowania formy:

10 g roztopionego masła

10 g oleju

10 g mąki pszennej

Przygotowanie:

Składniki wyjąć kilka godzin przed pieczeniem, muszą być w temperaturze pokojowej w przeciwnym razie wyjdzie zakalec.

Formę wysmarować smarowidłem za pomocą pędzelka. Piekarnik nagrzać do 175*C góra- dół.

Cytrynę umyć, wyparzyć i zetrzeć skórę (bez białej błony).

Do miski wlać jogurt, dodać cukier i cukier wanilinowy, zmiksować wszystko, dodawać po jednym jajku i miksować tylko do połączenia. Dodać skórkę z cytryny, olej. Na końcu dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać szpatułką tylko do połączenia składników. Nie mieszać zbyt długo aby nie przeciągnąć ciasta.

Ciasto wylać do formy keksówki o wym. 25×10 cm i włożyć do nagrzanego piekarnika do 170*C góra- dół. Ciasto piec ok 45-50 min do suchego patyczka.

Ciasto wyjąć z formy po ok 10 min po upieczeniu.

Czekoladę posiekać. Śmietankę podgrzać i zalać nią czekoladę, wmieszać. Jeśli czekolada się nie rozpuści można krótko podgrzać w kąpieli wodnej.

Ciasto polać polać polewą.

 

 

 

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA

 

 

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!