Udka faszerowane pieczarkami i marchewką
Udka faszerowane pieczarkami i marchewką to pyszny pomysł na obiad. Mięso jest soczyste, skórka chrupiąca a nadziane są pieczarkami z marchewką.
Składniki na 6 szt:
6 udek (grubszej części, bez podudzia)
Farsz:
1 marchewka
200 g pieczarek
1 cebula
3 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka natki pietruszki, posiekanej
sól i pieprz
1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
Marynata:
50 g masła, roztopionego
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
1/2 łyżeczki soli
pieprz
1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
1 łyżeczka przyprawy do pieczonego kurczaka
Przygotowanie:
Udka z kurczaka ze skórą (tylko tę grubszą część) należy wytrybować czyli usunąć kość. W tym celu należy naciąć delikatnie mięso na kości (od spodu) i wyciąć ostrym nożem kość. Z pozostałymi postąpić tak samo.
Mięso rozłożyć na kawałku folii, skórą od spodu i rozbić delikatnie grubsze części mięsa.
Składniki na marynatę dokładnie wymieszać.
Marchewkę obrać i pokroić w kostkę, pieczarki oczyścić i pokroić w kawałki takiej samej wielkości jak marchewka.
Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na patelnię wlać olej, dodać cebulę, pieczarki i marchewkę. Całość podsmażyć aż odparuje woda. Doprawić solą, pieprzem, papryką słodką mieloną i natką pietruszki. Farsz wystudzić.
Rozbite mięso włożyć do małej miseczki tak aby 2 cm wystawały poza nią. Nałożyć 2 łyżki farszu i nałożyć boki do środka. Miseczkę obrócić i wyłożyć uformowanego kotleta w naczyniu żaroodpornym. Piekarnik nagrzać do 200*C góra- dół.
Gotowe kotlety należy posmarować za pomocą pędzelka marynatą z masła i przypraw. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 40 min bez przykrycia.