Udka faszerowane pieczarkami i marchewką

Udka faszerowane pieczarkami i marchewką to pyszny pomysł na obiad. Mięso jest soczyste, skórka chrupiąca a nadziane są pieczarkami z marchewką.
Składniki na 6 szt:

6 udek (grubszej części, bez podudzia)

Farsz:

1 marchewka

200 g pieczarek

1 cebula

3 łyżki oleju rzepakowego

1 łyżka natki pietruszki, posiekanej

sól i pieprz

1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej

Marynata:

50 g masła, roztopionego

1/2 łyżeczki czosnku granulowanego

1/2 łyżeczki soli

pieprz

1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej

1 łyżeczka przyprawy do pieczonego kurczaka

Przygotowanie:

Udka z kurczaka ze skórą (tylko tę grubszą część) należy wytrybować czyli usunąć kość. W tym celu należy naciąć delikatnie mięso na kości (od spodu) i wyciąć ostrym nożem kość. Z pozostałymi postąpić tak samo.

Mięso rozłożyć na kawałku folii, skórą od spodu i rozbić delikatnie grubsze części mięsa.

Składniki na marynatę dokładnie wymieszać.

Marchewkę obrać i pokroić w kostkę, pieczarki oczyścić i pokroić w kawałki takiej samej wielkości jak marchewka.

Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na patelnię wlać olej, dodać cebulę, pieczarki i marchewkę. Całość podsmażyć aż odparuje woda. Doprawić solą, pieprzem, papryką słodką mieloną i natką pietruszki. Farsz wystudzić.

Rozbite mięso włożyć do małej miseczki tak aby 2 cm wystawały poza nią. Nałożyć 2 łyżki farszu i nałożyć boki do środka. Miseczkę obrócić i wyłożyć uformowanego kotleta w naczyniu żaroodpornym. Piekarnik nagrzać do 200*C góra- dół.

Gotowe kotlety należy posmarować za pomocą pędzelka marynatą z masła i przypraw. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 40 min bez przykrycia.

 

 

 

 

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA tam pokazuje jak je wykonać.
Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Polub mnie na FB!