Seromakowiec
Seromakowiec to połączenie kremowego sernika i dość ciężkiego makowca. Obowiązkowa pozycja na liście świątecznych wypieków. Cienki ucierany spód świetnie łączy się z tymi dwoma smakami masy serowej i makowej.
Składniki na formę o wym: 23×30 cm:
Spód:
170 g mąki pszennej
30 g cukru pudru
1 jajko
80 g miękkiego masła
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa makowa:
200 g maku najlepiej już zmielonego+ 300 g gorącej wody
100 g masła roztopionego
100 g cukru
4 jajka
2 łyżki kaszy manny
kilka kropelek olejki migdałowego
30 g orzechów włoskich
30 g rodzynek
30 g migdałów bez skórki
2 łyżki skórki pomarańczowej
Masa serowa:
1 kg sera półtłustego dwukrotnie zmielonego lub sera z wiaderka (“Mój ulubiony” lub President)
125 g roztopionego masła
1 budyń waniliowy (40 g)
5 jajek
1 szkl cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Dodatkowo:
100 g czekolady gorzkiej
50 ml śmietany kremówki
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść. Włożyć na 30 minut do lodówki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Spód wylepić ciastem równomiernie. Można go lekko podpiec w piekarniku nagrzanym do 200*C góra dół przez 10-15 min aż się lekko zapiecze.
Masa makowa: Mak zmielony zalać wrzątkiem, zagotować i odparować wodę. Jeśli jest to mak niemielony należy go zalać wodą powyżej 1 cm ponad powierzchnią i gotować do całkowitego wyparowania wody. Zmielić mak przez maszynkę. Masło roztopić i przestudzić. Bakalie posiekać. Do przestudzonego maku dodać jajka, cukier, bakalie, jajka olejek migdałowy, roztopione masło i kaszę mannę. Całość zmiksować na najniższych obrotach miksera lub wymieszać szpatułką.
Piekarnik nagrzać do 180*C góra- dół.
Masa serowa: Żółtka oddzielić od białek. Masło roztopić i przestudzić Ser zmielić 3 razy przez maszynkę- jeśli to ser wymagający zmielenia, sera z wiaderka nie trzeba. Do sera dodawać powoli żółtka cały czas ucierając mikserem na wolnych obrotach. Następnie dodać ekstrakt z wanilii, proszek budyniowy, proszek do pieczenia i schłodzone roztopione masło. Zmiksować tylko do połączenia.
Na sam koniec dodać ubite z cukrem białka i delikatnie wymieszać szpatułką.
11 komentarzy
Sylwia
Czy Pani też podpieka spód?
Wiola
Witam. Mogę prosić o wymiary blaszki jaką Pani użyła do upieczenia ciasta z tej ilość składników? ? pozdrawiam
Ewelina
Czy jeżeli pisze na opakowaniu że jest to mak mielony to już go nie mielimy?
Monika Molecka
Nie, tylko zaparzamy mlekiem lub wrzątkiem
Monika Molecka
W opisie są podane wymiary blaszki
Iza
Dziękuję za Pani pracę i wszystkie przepisy. Wszystkie zawsze smakują super i są hitem na stole. Z przyjemnością czerpie inspiracje przed każdym świętami. Pozdrawiam serdecznie ?
Monika Molecka
Pani Izo, jest mi bardzo miło i dziękuję za zaufanie 🙂
Karolina
Czekałam na ten przepis ! 🙂 cudowny przepis jak zawsze ❤️Mam tylko pytanie czy można wykorzystać gotowa mase makowa dodając tylko jajka i kasze mannę Do calosci ?
Monika Molecka
Tak, jak najbardziej 🙂
Justyna
Ile gotowej masy makowej z puszki trzeba użyć?
Monika Molecka
Nie wiem, nie używałam nigdy nie wiem ile jej jest objętościowo