Seromakowiec

Seromakowiec to połączenie kremowego sernika i dość ciężkiego makowca. Obowiązkowa pozycja na liście świątecznych wypieków. Cienki ucierany spód świetnie łączy się z tymi dwoma smakami masy serowej i makowej.

Składniki na formę o wym: 23×30 cm:

Spód:

170 g mąki pszennej

30 g cukru pudru

1 jajko

80 g miękkiego masła

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa makowa:

200 g maku najlepiej już zmielonego+ 300 g gorącej wody

100 g masła roztopionego

100 g cukru

4 jajka

2 łyżki kaszy manny

kilka kropelek olejki migdałowego

30 g orzechów włoskich

30 g rodzynek

30 g migdałów bez skórki

2 łyżki skórki pomarańczowej

Masa serowa:

1 kg sera półtłustego dwukrotnie zmielonego lub sera z wiaderka (“Mój ulubiony” lub President)

125 g roztopionego masła

1 budyń waniliowy (40 g)

5 jajek

1 szkl cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Dodatkowo:

100 g czekolady gorzkiej

50 ml śmietany kremówki

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto zagnieść. Włożyć na 30 minut do lodówki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Spód wylepić ciastem równomiernie. Można go lekko podpiec w piekarniku nagrzanym do 200*C góra dół przez 10-15 min aż się lekko zapiecze.

Masa makowa: Mak zmielony zalać wrzątkiem, zagotować i odparować wodę. Jeśli jest to mak niemielony należy go zalać wodą powyżej 1 cm ponad powierzchnią i gotować do całkowitego wyparowania wody. Zmielić mak przez maszynkę. Masło roztopić i przestudzić. Bakalie posiekać. Do przestudzonego maku dodać jajka, cukier, bakalie, jajka olejek migdałowy, roztopione masło i kaszę mannę. Całość zmiksować na najniższych obrotach miksera lub wymieszać szpatułką.

Piekarnik nagrzać do 180*C góra- dół.

Masa serowa: Żółtka oddzielić od białek. Masło roztopić i przestudzić Ser zmielić 3 razy przez maszynkę- jeśli to ser wymagający zmielenia, sera z wiaderka nie trzeba. Do sera dodawać powoli żółtka cały czas ucierając mikserem na wolnych obrotach. Następnie dodać ekstrakt z  wanilii, proszek budyniowy, proszek do pieczenia i schłodzone roztopione masło. Zmiksować tylko do połączenia.
Na sam koniec dodać ubite z cukrem białka i delikatnie wymieszać szpatułką.

Na spód wylać masę makową, wyrównać a następnie masę serową. Włożyć do nagrzanego do 180*C góra- dół piekarnika i piec 1 godz. Wyłączyć piekarnik i lekko uchylić drzwiczki. Tak pozostawić ciasto do całkowitego wystudzenia. Śmietankę i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i rozsmarować na całej powierzchni ciasta. Sernikomakowiec schłodzić w lodówce. Najlepszy na następny dzień.
Zapraszam na mojego INSTAGRAMA
Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

8 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Polub mnie na FB!