
Mini pankejki
Mini pankejki to miniaturowej wielkości placuszki z ciasta na maślance. Są puszyste i podane z owocami i miodem tworzą przepyszne śniadanie.
Składniki dla 2 osób:
150 g mąki pszennej typ 500 lub 450
150 ml maślanki
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru wanilinowego
Dodatkowo:
owoce
miód
Przygotowanie:
Maślankę wymieszać z jajkiem za pomocą rózgi, dodać pozostałe składniki i wymieszać tylko do połączenia składników. Ciasto im krócej mieszane tym bardziej bardziej placki będą puszyste. Patelnię rozgrzać i posmarować cienką warstwą oleju, nadmiar zetrzeć ręcznikiem papierowym.
Ciasto przelać do butelki dozującej lub do woreczka foliowego z odciętym jednym rogiem. Na rozgrzaną patelnię wyciskać małe porcje ciasta wielkości końca kciuka i smażyć ok 30 sek z jednej strony. Mini pankejki przekładać za pomocą wykałaczki na drugą stronę. Podawać jeszcze ciepłe z owocami i miodem.
Zapraszam na mojego INSTAGRAMA

