Mini pankejki

Mini pankejki to miniaturowej wielkości placuszki z ciasta na maślance. Są puszyste i  podane z owocami i miodem tworzą przepyszne śniadanie.
Składniki dla 2 osób:

150 g mąki pszennej typ 500 lub 450

150 ml maślanki

1 jajko

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 opakowanie cukru wanilinowego

Dodatkowo:

owoce

miód

Przygotowanie:

Maślankę wymieszać z jajkiem za pomocą rózgi, dodać pozostałe składniki i wymieszać tylko do połączenia składników. Ciasto im krócej mieszane tym bardziej bardziej placki będą puszyste. Patelnię rozgrzać i posmarować cienką warstwą oleju, nadmiar zetrzeć ręcznikiem papierowym.

Ciasto przelać do butelki dozującej lub do woreczka foliowego z odciętym jednym rogiem. Na rozgrzaną patelnię wyciskać małe porcje ciasta wielkości końca kciuka i smażyć ok 30 sek z jednej strony. Mini pankejki przekładać za pomocą wykałaczki na drugą stronę. Podawać jeszcze ciepłe z owocami i miodem.

 

 

 

 

 Zapraszam na mojego INSTAGRAMA

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Polub mnie na FB!