Mini pankejki
Mini pankejki to miniaturowej wielkości placuszki z ciasta na maślance. Są puszyste i podane z owocami i miodem tworzą przepyszne śniadanie.
Składniki dla 2 osób:
150 g mąki pszennej typ 500 lub 450
150 ml maślanki
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru wanilinowego
Dodatkowo:
owoce
miód
Przygotowanie:
Maślankę wymieszać z jajkiem za pomocą rózgi, dodać pozostałe składniki i wymieszać tylko do połączenia składników. Ciasto im krócej mieszane tym bardziej bardziej placki będą puszyste. Patelnię rozgrzać i posmarować cienką warstwą oleju, nadmiar zetrzeć ręcznikiem papierowym.
Ciasto przelać do butelki dozującej lub do woreczka foliowego z odciętym jednym rogiem. Na rozgrzaną patelnię wyciskać małe porcje ciasta wielkości końca kciuka i smażyć ok 30 sek z jednej strony. Mini pankejki przekładać za pomocą wykałaczki na drugą stronę. Podawać jeszcze ciepłe z owocami i miodem.
Zapraszam na mojego INSTAGRAMA
4 komentarze
Karolina
Niestety to juz jest kolejny przepis, który minnie wyszedl z Pani bloga. Niestety 🙁 Generalnie lubie testować nowe przepisy, z różnych blogów kulinarnych, ale z przykrością muszę powiedzieć, że jakoś te od Pani albo mi nie wyrosną, albo są zbite albo takie kompletnie bez smaku jak te pancake. Jakbym jadła sama mąkę …. za co mogę dać plusik i co serdecznie polecam to mięso na kebab takie chłodzone w zamrażarce- to mięso jest smaczne i polecam .
Monika Molecka
Pani Karolino, w takim razie mój blog nie jest dla Pani 🙂
Justys
Super przepisy, robię kolejny 😄
Iwona
Czy ciasto ma wyjść gęste? Bo takie mi wlaśnie wyszło. Dodałam nieco więcej maślanki.