Sernik z musem brzoskwiniowym

Sernik z musem brzoskwiniowym to bardzo wysoki i puszysty sernik z orzeźwiającym musem  brzoskwiń. Sam sernik jest kremowy, puszysty i bardzo śmietankowy.
Składniki na śr. 22 cm

Spód  (używam połowę ciasta, resztę mrożę do kolejnego sernika):

170 g mąki pszennej typ 450

30 g cukru pudru

1 jajko

60 g masła

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:

1 kg sera twarogowego trzykrotnie mielonego lub z wiaderka (rekomenduję ser “Mój ulubiony”)

60 g budyniu waniliowego Delecta

7 jajek (białka i żółtka osobno)

1 laska wanilii

1,5 szklanki cukru pudru

300 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%

Mus brzoskwiniowy:

350 g brzoskwiń z puszki

3 łyżki cukru pudru

2,5 łyżeczki żelatyny

200 ml śmietany kremówki

Dodatkowo:

100 ml śmietanki 30% lub 36%

1 brzoskwinia z puszki

Przygotowanie:

Składniki na spód najpierw posiekać nożem a następnie zagnieść rękami na jednolite ciasto. Włożyć do lodówki na 30 minut.

Piekarnik nagrzać 150*C  z termoobiegiem.

Bardzo wysoką tortownicę lub rant cukierniczy o wys. minimum 14 cm i o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia (sam spód). Tortownicę należy wywyższyć papierem do pieczenia. Wylepić dno tortownicy lub rantu ciastem. Jeśli chcę cienki spód używam połowę ciasta, resztę mrożę na następny sernik. 

Żółtka oddzielić od białek. Białka umieścić w osobnej misce. Ser włożyć do dużej miski, dodać  budyń waniliowy, żółtka, ziarenka z laski wanilii, 1,5 szklanki cukru pudru i zmiksować na jednolitą masę tylko do połączenia składników. Krótko aby nie napowietrzać niepotrzebnie masy.

Śmietanę ubić na sztywno, białka również ubić na sztywno. Do masy serowej wmieszać delikatnie ubitą śmietanę i białką (można dodać na dwa razy). Naprawdę delikatnie!

Na ciasto od razu wylać masę serową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150*C z termoobiegiem i piec około 50 minut.Po 50 min włączyłam wentylator z grzałką góra- dół i piekłam jeszcze 10 min.

Jeśli sernik będzie się mocno przypiekał, otworzyć piekarnik i szybko nakryć kawałkiem papieru do pieczenia. Po upieczeniu piekarnik wyłączyć i lekko uchylić drzwiczki- na szerokość małego palca. Zostawić tak do całkowitego wystygnięcia. Po wyjęciu z piekarnika sernik ostrożnie obkroić dookoła aby równo opadał. Sernik wystudzić całkowicie zanim zaczniemy robić mus.

Mus brzoskwiniowy: Żelatynę zalać wodą i odstawić na 10 min.  Brzoskwinie odsączyć z soku, przełożyć do naczynia i zmiksować blenderem na gładkie puree. Przelać do garnka dodać cukier puder i zagotować. Do gorącego puree dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Puree wystudzić ale nie pozwolić żeby stężało. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, dodać schłodzone puree z brzoskwiń i krótko zmiksować.

Wokół wystudzonego sernika założyć rant cukierniczy i wylać mus, wyrównać. Wstawić do lodówki do stężenia.

Ubić śmietanę z cukrem pudrem, przełożyć do rękawa cukierniczego i ozdobić górę sernika, udekorować kawałkami brzoskwiń. Sernik z musem brzoskwiniowym chłodzić całą noc w lodówce. 

 

 

 

Zapraszam na Instagram

 

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

10 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Polub mnie na FB!