Rolada biszkoptowa
Rolada biszkoptowa to zwinięty cienki, puszysty biszkopt, krem śmietankowy i świeże owoce. Ja użyłam truskawek ale równie dobrze mogą to być jagody, maliny, borówki a nawet brzoskwinie z puszki.
Składniki rolada o dł: 36cm :
Biszkopt:
4 jajka
120 g drobnego cukru
120 g mąki pszennej typ 450
40 g mąki ziemniaczanej
Krem:
400 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
250 g mascarpone
2 łyżki cukru pudru
150 g owoców świeżych tj. truskawek, malin, borówek lub brzoskwiń z puszki
Dodatkowo:
cukier puder
owoce do dekoracji
Przygotowanie:
Blacha piekarnikową o wym: 36x40cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 cm góra-dół
Białka oddzielić od żółtek. Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną odmierzyć a następnie przesiać przez sitko. Cukier odmierzyć do osobnej miski.
Białka ubić na sztywną pianę, pamiętać aby nie przebić. Pod koniec dodawać cukier łyżka po łyżce aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Następnie dodawać po kolei żółtka, cały czas miksując.
Na końcu dodać mąkę i wymieszać delikatnie szpatułką aż całkowicie się wymiesza. Ciasto wyłożyć na blachę i wyrównać. Piec w nagrzanym do 180*C piekarniku przez ok 20 min.
Biszkopt razem z papierem zsunąć na ściereczkę bawełnianą i dość ciasno zwinąć roladę. Odstawić tak zwiniętą do całkowitego wystudzenia. Łączenie powinno być od spodu.
Z wystudzonego biszkoptu ostrożnie zdjąć papier i delikatnie ją rozwinąć.
Truskawki umyć, usunąć szypułki i pokroić na drobne kawałki.
Schłodzoną śmietanę i mascarpone ubić razem z cukrem pudrem na gęsty krem. Kilka łyżek odłożyć do dekoracji na wierzch a resztą kremu wyłożyć na rozwinięty biszkopt. Na krem ułożyć pokrojone truskawki. Roladę zwijać od dłuższego boku ale nie dociskając zbyt mocno, łączenie powinno być od spodu. Następnie udekorować kleksami ze śmietany, posypać cukrem pudrem a następnie udekorować owocami. Końcówki rolady ściąć po 1 cm i jeść.
Roladę biszkoptową schłodzić w lodówce.
Zapraszam na mojego INSTAGRAMA