Szakszuka z serem niebieskim

Szakszuka z serem niebieskiem to inaczej jajka sadzone na sosie pomidorowym posypane serem pleśniowym z niebieską pleśnią. Od dziś to kolejna pozycja na mojej śniadaniowej liście. Jest to danie pochodzące z Tunezji. Danie sycące i pożywne. Możecie dodać swoje ulubione dodatki do sosu pomidorowego np. szpinak, kiełbaskę a na wierzch fetę lub tak jak w moim przypadku ser pleśniowy.

 Składniki dla 2 os.
4 jajka
1 puszka pomidorów krojonych
1/2 szt cebuli
1 ząbek czosnku
1/4 szt. papryki czerwonej
3 łyżki oleju
1/2 łyżeczki cukru
sól, pieprz
szczypiorek lub natka pietruszki
100 g sera z niebieską pleśnią
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek drobno posiekać. Paprykę pokroić w małą kostkę. Rozgrzać na patelni olej i podsmażyć na niej cebulę i czosnek. Gdy cebula będzie szklista dodaj równocześnie paprykę. Podsmażyć do momentu aż papryka będzie miękka. Następnie dodać pomidory z puszki oraz przyprawy. Całość należy doprowadzić do wrzenia i gotować aż woda odparuje, a sos zrobi się gęsty. W sosie zrobić 4 wgłębienia. Wbić w nie jajka, a następnie całość przykryć pokrywką i zmniejszyć ogień na najmniejszy. Kiedy jajka będą już u góry ścięte, pokruszyć ser i jeszcze na ok 1 min przykryć aby ser się stopił. Całość posypać szczypiorkiem lub natką.
 Smacznego!!!
Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

Jeden komentarz