Rogale z makiem

Rogale z makiem to idealne pieczywo na śniadanie. Są niezwykle puszyste i mleczne. Idealne na wytrawnie lub na słodko.
Składniki na 8 szt:

250 ml mleka 3,2%

15 g świeżych drożdży

25 g masła 82%

25 g oleju

15 g cukru

1 płaska łyżeczki soli

450 g mąki pszennej typ 550 lub 650

1 białko (żółtko pozostawić do posmarowania rogali)

Dodatkowo:

1 żółtko+ 1 łyżka mleka

mak, do posypania

Przygotowanie:

Masło z olejem podgrzać aż masło się roztopi i przestudzić. Letnie mleko (nie gorące!) wlać do miski, dodać pokruszone drożdże, cukier i wymieszać. Następnie dodać mąkę pszenną oraz sól i roztopione masło z olejem oraz białko. Wyrabiać ciasto ręcznie lub za pomocą robota kuchennego przez 10-15 min aż będzie elastyczne i nie będzie lepić się do rąk. Ciasto przykryć ściereczka i odstawić na 1 godz aż podwoi swoją objętość.

Piekarnik nagrzać do 200*C góra- dół.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 równych części. Uformować kulki. Na posypanym mąką blacie każdą kulkę rozwałkować na podłużny cienki placek o długości ok 20-25 cm. Początek placka naciąć nożem i zawijać rogal wywijając końce (dokładny film na IG). Tak przygotowane rogale ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nakryć ściereczką i odstawić na ok 30-40 min aż podwoją swoją objętość.

Po wyrośnięciu posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem i posypać makiem.

Piec w nagrzanym do 200*C góra- dół przez ok 20-25 min aż będą w kolorze złoto-brązowym.

Wystudzić na kratce.

 Zapraszam na mojego INSTAGRAMA

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

9 komentarzy

  • basia

    troszkę mi nieszło zawijanie rogali, więc po wyrośnięciu ciasta dzielilam n 12 mniej więcej równych części, lekko rolowałam częsci i zawijałam w figę , ja lubię z makiem, a dzieci z sezamem:) są przepyszne:)

  • Marta

    Robiłam je wczoraj! 😀 i szczerze – pierwszy raz spotkałam się z takim sposobem zwijania rogalików, ale mi odpowiada 🙂 moje jednak nie wyrosły tak dobrze 🙁 (może kwestia drożdży i otwartego okna w kuchni). A zamiast maku wykorzystałam posypkę z ziaren sezamu 🙂

  • Monika

    Widziałam te rogale u Ciebie na stories na IG i stwierdziłam, że koniecznie wypróbuję – mam w planach upiec je w sobotę, trzymaj kciuki!

  • aasica

    A jeśli chciałabym ciasto wyrobić dzień wcześniej, włożyć do lodówki do powolnego rośnięcia i rano tylko formuję rogaliki i te 20 minut rosną to wyjdzie coś z tego? chciałabym mieć rano świeżutkie, ale nie uśmiecha mi się wstawać o 4 😀

    • Dorota

      Rogale są przepyszne☺ ,dziękuje za fantastyczny przepis,pieklam juz 4 razy,rogale mieciutkie,ciasto idealne,plastyczne ,formowanie rogali bezproblemowe,wczoraj kolejna partia rogali upieczona oraz jagodzianki z Pani przepisu dla mojej siostrzenicy ktora przyjechala z USA uczta😋

  • Ula

    Robiłam bułeczki i gorąco polecam. Są przepyszniaste! Jutro zrobię podwójna porcję chyba 😅 Bardzo dziękuję za podzielenie się przepisem 😊