Ciasto karpatkowe z frużeliną i bitą śmietaną

Ciasto karpatkowe z frużeliną i bitą śmietaną to warstwowe ciasto parzone przełożone 3 warstwami. Jest niezwykle smaczne i rozpływa się w ustach.
 Składniki na blaszkę o wymiarach: 25×35 cm:

Ciasto:

250 ml wody

125 g masła

1 szkl. mąki pszennej

szczypta soli

1 łyżeczka proszku do pieczenia

5 jajek

Krem budyniowy:

2 budynie waniliowe bez cukru(2x 40g)

1/2 szkl cukru

3 szkl mleka

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukier waniliowy

200g miękkiego masła

Frużelina:

250 g malin i truskawek (świeżych lub mrożonych)

2 łyżki cukru

1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej+ 1,5 łyżki zimnej wody

1 łyżeczka żelatyny+ 1,5 łyżki wody

Krem śmietankowy:

500 ml śmietany kremówki 36%

150 g mascarpone

3 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

Cukier puder do posypania

Przygotowanie:

W garnku roztopić masło, dolać wodę i dodać szczyptę soli, poczekać aż się zagotuje. Dodać mąkę i energicznymi ruchami mieszać aż masą zgęstnieje i stanie się gładka. Masa powinna swobodnie odchodzić od garnka. Zostawić do wystygnięcia. 

Piekarnik nagrzać do 200*C góra- dół.

Do wystudzonej masy wbijać kolejno jajka i miksować aż masa będzie gładka, ale lepiąca. Na koniec dodać proszek do pieczenia i jeszcze chwilę zmiksować. 

Ciasto podzielić na dwie części. 

Blaszkę o wymiarach 25×35 wysmarować masłem i wysypać mąką. 

Wyłożyć jedną część ciasta i równo rozsmarować na całej powierzchni. Piec przez ok 25 min (nie otwierać piekarnika!) na złoty kolor. 

Z drugą partią ciasta postąpić identycznie jak z pierwszą. 

Krem budyniowy: Do garnka wlać 2 szklanki mleka, cukier i ekstrakt z wanilii. Całość zagotować. W pozostałej jednej szklance mleka rozpuścić budynie. Kiedy mleko zacznie się gotować, wlać masę budyniową i energicznie mieszając gotować ok. 2 min. Budyń odstawić do całkowitego wystygnięcia. Masło i budyń powinny mieć taką samą temperaturę. Zapobiegnie to rozwarstwieniu się kremu.

Miękkie masło przełożyć do miski i za pomocą miksera ubijać ok 3 min aż masło będzie białe i puszyste. Wystudzony budyń dodawać łyżka po łyżce cały czas ubijając na największych obrotach. 

Masa budyniowa powinna być jasna i puszysta.

Frużelina: Żelatynę zalać wodą i odstawić na 10 min. Maliny włożyć do garnka z cukrem i podgrzewać aż puszczą sok. Wlać mąkę ziemniaczaną z wodą i energicznie mieszać. Gotować około 1 minutę. Zdjąć z palnika i dodać napęczniałą żelatynę. Wymieszać frużelinę i odstawić do wystudzenia.

Krem śmietankowy: Wszystkie składniki na krem mocno schłodzone zmiksować na gesty krem.

Wystudzony blat posmarować kremem budyniowym, schłodzić aż stwardnieje a następnie wyłożyć frużelinę i krem śmietankowy. Nałożyć drugi blat i delikatnie przycisnąć. Karpatkę wstawić do lodówki na ok 1- 2 godz. Po tym czasie posypać cukrem pudrem. 

 

 

 

 

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!