Szarpana wieprzowina

Szarpana wieprzowina to pieczona karkówka wcześniej zamarynowana. Mięso powinno być tak miękkie, że po rozszarpaniu widelcem utworzy „nitki”. Mięso zalewamy sosem na bazie ketchupu. Świetnie smakuje jako dodatek do burgera z domową bułką i surówką coleslaw
Składniki:

1,2 kg karkówki wieprzowej

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka czosnku granulowanego

2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej

1/2 łyżeczki pieprzu

3 łyżki oleju 

250 ml piwa jasnego

Sos:

160 g ketchupu

1 łyżka musztardy

1 łyżeczka cukru

1 łyżka octu ryżowego lub jabłkowego

1 łyżka sosu sojowego

50 ml płynu spod pieczonego mięsa

odrobina soli i pieprzu 

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 150*C góra- dół.

Mięso umyć i osuszyć. Karkówkę przekroić na dwa mniejsze kawałki.  Przyprawy wymieszać z olejem i zatrzeć nimi mięso. Można pozostawić mięso w przyprawach na całą noc wtedy jest jeszcze smaczniejsze. Na patelni lub garnku, w którym będzie się piekło mięso podsmażyć kawałki karkówki z każdej strony po kilka minut. Nie smażyć zbyt długo aby przyprawy się nie spaliły. Do garnka z mięsem wlać piwo, przykryć szczelnie pokrywką i włożyć do nagrzanego piekarnika na ok 3-4 godz. 

Upieczone mięso wyjąć z garnka, rozszarpać widelcem na drobne „nitki”. 

Aby przygotować sos należy do garnuszka wlać ketchup, musztardę, ocet, sos sojowy, cukier i płyn pozostały z pieczenia mięsa. Można delikatnie doprawić solą i pieprzem. Całość zagotować i takim gorącym sosem zalać poszarpane mięso. Całość dobrze wymieszać. Smacznego.

 

 

 

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA

 

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

10 komentarzy

  • Kamila

    Będzie dzisiaj na moim stole sylwestrowym 😊 robiłam już ją wcześniej i zniknęła w oka mgnieniu 😄

  • Milena Fiodorczyk

    Wielkie dzięki za ten przepis! Przyznam, że do tej pory raczej unikałam stosowania karkówki, bo to tłuste mięso i nieszczególnie dobrze się komponowało z innymi składnikami. Jednak w tym przypadku widzę, że już nawet pomijając kwestię wypieczenia, to dzięki takiemu szarpaniu mięsa, ten tłuszcz nie powinien być zbyt wyczuwalny. Także przy pierwszej promocji na karkówkę wypróbuję ten przepis 😉 Ten sos wydaje się naprawdę interesujący i jestem ciekawa jak się skomponuje z mięsem. Z pewnością ten przepis za niedługo trafi do mojego kajeciku!