Pieczone klopsiki z sosem jogurtowo- koperkowym
Pieczone klopsiki z sosem jogurtowo- koperkowym to delikatne, soczyste kuleczki mięsne a do nich podaję sos na bazie bulionu, jogurtu i koperku. Tworzą idealne połączenie z ryżem i marchewką 🙂
Składniki dla 4 osób:
Klopsiki:
400 g mięsa mielonego wieprzowo- wołowego
1 jajko
2 kromki pieczywa pszennego+ 200 ml mleka
1 łyżka koperku, posiekanego
1 łyżka natki pietruszki, posiekanej
1 łyżeczka posiekanego pora
1 marchewka
1/2 łyżeczki soli
pieprz
Sos jogurtowo- koperkowy:
500 ml bulionu drobiowego
2 łyżki mąki pszennej (ok. 35 g)
30 g masła
2 żółtka
100 g jogurtu naturalnego
1/2 łyżeczki cukru
szczypta gałki muszkatołowej
Sól i biały pieprz
2 łyżki koperku, posiekanego
Przygotowanie:
Klopsiki: Chleb namoczyć w mleku i odcisnąć. Marchewkę obrać i zetrzeć na drobnych oczkach. W misce wymieszać mięso mielone, marchew, namoczony chleb, jajko, posiekany koperek i natkę oraz por. Następnie dodać sól i pieprz. Wyrobić masę.
Arkusz papieru do pieczenia namoczyć, wycisnąć i rozłożyć na blaszce do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 200*C góra-dół.
Dłońmi zamoczonymi w ziemnej wodzie formować małe klopsiki i układać na mokrym papierze.
Blaszkę z klopsikami wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 15-20 min.
Sos: Masło rozpuścić w garnku na bardzo małym ogniu, dodać 2 łyżki mąki i smażyć przez około minutę. Następnie wlewać bulion cały czas mieszając, żeby nie zrobiły się grudki. Mieszać aż zacznie bulgotać. Żółtka dokładnie roztrzepać z jogurtem. Dodać 1 chochlę sosu do jogurtu i zahartować go. Wlać całość do sosu energicznie mieszając. Sos zestawić z ognia i doprawić dodając sól, pieprz, odrobinę cukru i gałki muszkatołowej. Na koniec dodać posiekany koperek.
2 komentarze
Kasia
Czy starta marchewka idzie do masy mięsnej? Gdzies w przepisie uciekła 😊
Pozdrawiam
Monika Molecka
dziękuję za uwagę, już uzupełniłam 🙂