Drożdżówki z powidłami śliwkowymi
Drożdżówki z powidłami śliwkowymi są tak pyszne bo wilgotne dzięki dodatkowi smarowidła śliwkowemu, dodatkowo chrupiąca i maślana kruszonka idealnie tutaj pasuje.
Składniki na 8 szt:
Ciasto drożdżowe
330 g mąki pszennej typ 550
150 ml mleka
25 g świeżych drożdży lub 7 g suchych
40 g cukru
50 g roztopionego masła
1 jajko
szczypta soli
Smarowidło śliwkowe:
500 g śliwek węgierek
3 łyżki cukru
1 łyżka soku z cytryny
Kruszonka:
40 g mąki pszennej
25 g zimnego masła 82%
25 g cukru
1 łyżka cukru wanilinowego
Dodatkowo:
jajko do posmarowania
Przygotowanie:
Śliwki umyć, usunąć pestki. Owoce przełożyć do garnka, dodać cukier i sok z cytryny i smażyć na małym ogniu do momentu aż powstanie gęste smarowidło. Wystudzić. Składniki na kruszonkę zagnieść palcami.
Mąkę przesiać do miski. Mleko lekko podgrzać, połączyć z drożdżami i cukrem. Do mleka z drożdżami i cukrem dodać 2 łyżki mąki i wymieszać. Rozczyn odstawić na 15-20 minut.
Do miski dodać pozostałą mąkę, jajko, roztopione masło, sól i wyrośnięty rozczyn.. Ciasto dokładnie wyrobić, aż będzie odklejać się od ręki. Odstawić do wyrośnięcia na 1 godz. musi podwoić objętość.
Piekarnik nagrzać do 180*C góra- dół.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe rozwałkować kształt prostokąta. Na całej powierzchni rozsmarować smarowidło śliwkowe, złożyć ciasto ku środkowi na 3 części, delikatnie przyciskając i wygładzając.
Zaczynając od krótszego boku, przecinamy ciasto na pół, następnie znów na pół aż wyjdzie nam 8 drożdżówek. Drożdżówki skręcić kilkukrotnie i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na około 15 minut do napuszenia. Drożdżówki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką. Odstawić do wyrośnięcia na 20 min i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180*C góra- dół na około 15-20 minut.
2 komentarze
Wioletta
Drożdżówki z powidłami a na końcu napisane że z serem 😉. Obłędnie pyszne jak wszystko co wyprobowalam
Karo
Skorzystałam z przepisu jednak dla mnie opis wykonania jest nieczytelny. Złożyć ciasto na 3 części? Tzn? Według którego boku ? A może pociąć na 3 części? Niestety zrobiłam po swojemu..
Ciasto dla mnie za mało słodkie, kruszonka super.