Drożdżówki z powidłami śliwkowymi

Drożdżówki z powidłami śliwkowymi są tak pyszne bo wilgotne dzięki dodatkowi smarowidła śliwkowemu, dodatkowo chrupiąca i maślana kruszonka idealnie tutaj pasuje.
Składniki na 8 szt:

Ciasto drożdżowe

330 g mąki pszennej typ 550

150 ml mleka

25 g świeżych drożdży lub 7 g suchych

40 g cukru

50 g roztopionego masła

1 jajko

szczypta soli

Smarowidło śliwkowe:

500 g śliwek węgierek

3 łyżki cukru

1 łyżka soku z cytryny

Kruszonka:

40 g mąki pszennej

25 g zimnego masła 82%

25 g cukru

1 łyżka cukru wanilinowego

Dodatkowo:

jajko do posmarowania

Przygotowanie:

Śliwki umyć, usunąć pestki. Owoce przełożyć do garnka, dodać cukier i sok z cytryny i smażyć na małym ogniu do momentu aż powstanie gęste smarowidło. Wystudzić. Składniki na kruszonkę zagnieść palcami.

Mąkę  przesiać do miski. Mleko lekko podgrzać, połączyć z drożdżami i cukrem. Do mleka z drożdżami i cukrem dodać 2 łyżki mąki i wymieszać. Rozczyn odstawić  na 15-20 minut.

Do miski dodać pozostałą mąkę, jajko, roztopione masło, sól i wyrośnięty rozczyn.. Ciasto dokładnie wyrobić, aż będzie odklejać się od ręki. Odstawić do wyrośnięcia na 1 godz. musi podwoić objętość.

Piekarnik nagrzać do 180*C góra- dół.

Wyrośnięte ciasto drożdżowe rozwałkować kształt prostokąta. Na całej powierzchni rozsmarować smarowidło śliwkowe, złożyć ciasto ku środkowi na 3 części, delikatnie przyciskając i wygładzając.

Zaczynając od krótszego boku, przecinamy ciasto na pół, następnie znów na pół aż wyjdzie nam 8 drożdżówek. Drożdżówki skręcić kilkukrotnie i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na około 15 minut do napuszenia. Drożdżówki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką. Odstawić do wyrośnięcia na 20 min i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180*C góra- dół na około 15-20 minut.

Upieczone drożdżówki posypać cukrem pudrem lub lukrem.

 

 

 

Zapraszam na mojego INSTAGRAMA

Udostępnij na FB - Obserwuj na IG- Wydrukuj!

2 komentarze

  • Wioletta

    Drożdżówki z powidłami a na końcu napisane że z serem 😉. Obłędnie pyszne jak wszystko co wyprobowalam

    • Karo

      Skorzystałam z przepisu jednak dla mnie opis wykonania jest nieczytelny. Złożyć ciasto na 3 części? Tzn? Według którego boku ? A może pociąć na 3 części? Niestety zrobiłam po swojemu..
      Ciasto dla mnie za mało słodkie, kruszonka super.